A francia kormányszóvivő szerint „európai megoldás látszódik kirajzolódni” a mintegy 230 migránssal a fedélzetén Máltánál megrekedt Mission Lifeline német nem kormányzati szervezet (NGO) mentőhajója számára, amely várhatóan Máltán köthet ki.

Fotó: MTI/EPA/Felix Weiss

Fotó: MTI/EPA/Felix Weiss

„Most, amikor beszélek, európai megoldás látszódik kirajzolódni, amely szerint Máltán lenne a kikötés” – fogalmazott kedden Benjamin Griveaux az RTL francia rádióban. 

A kormányszóvivő elmondta, hogy Emmanuel Macron francia államfő hétfőn beszélt a megoldásról Joseph Muscat máltai miniszterelnökkel. 

„Franciaország kész egy stábot a helyszínre küldeni a menedékkérelmek egyéni elbírálására” – hangsúlyozta a francia kormánytag, emlékeztetve, hogy ugyanez történt a héten az Aquarius mentőhajó esetében, amely végül a spanyolországi Valenciában kötött ki több mint 600 emberrel a fedélzetén, miután sem Olaszország, sem Málta nem nyitotta meg előtte a kikötőit. Az ott kikötött migránsok mintegy fele Franciaországban kért menekültstátuszt a spanyol kormány tájékoztatása szerint. 

A kormányszóvivő megismételte Nathalie Loiseau francia Európa-ügyi miniszter előző napi kijelentését, amely szerint jelenleg nem migrációs, hanem politikai válság van Európában az európai összefogást akadályozó populisták miatt.

FRISSÍTÉS
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedden bejelentette, hogy a Lifeline hajó mintegy 230 bevándorlóval a fedélzetén Máltán köt ki, és a migránsok egy részét Olaszország veszi át. 

Giuseppe Conte telefonon egyeztetett a máltai miniszterelnök Joseph Muscattal. Ezt követően az olasz kormányfő bejelentette, hogy Róma és Valletta megállapodása szerint a Lifeline hajó a szigetországban köt ki. 
A máltai hatóságok vizsgálatot indítanak a hajó tényleges hovatartozásának azonosítására, valamint annak megállapítására, hogy a legénység tiszteletben tartotta-e a nemzetközi jog előírásait – hangoztatta Giuseppe Conte. 
Az olasz miniszterelnök hangsúlyozta, Róma azt az elvet vallja, hogy aki az olasz, a spanyol, a görög vagy a máltai partokon köt ki, az Európában ér partot. Éppen ezért Olaszország most is teljesíti a rá háruló részt, és átveszi a Lifeline hajón tartózkodó migránsok egy részét abban a reményben, hogy a többi európai ország is ezt teszi majd – mondta Giuseppe Conte. Egyelőre nem tudni, Róma hány embert fog átvállalni.