Fotó: shutterstock.com
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Montenegróban vasárnap hét órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, ezzel megkezdődött a parlamenti választás a nyugat-balkáni országban.
 

A mintegy 530 ezer, szavazójoggal rendelkező montenegrói állampolgár 17 lista közül választhatja ki a 81 fős podgoricai törvényhozás tagjait. 
    
A többpártrendszer montenegrói bevezetése óta ez a tizedik, az ország 2006-os függetlenedése óta pedig a negyedik parlamenti választás. A montenegróiak a legutóbb 2012. október 14-én járultak az urnákhoz. 
    
A közvélemény-kutatások eredményei alapján a győzelemre az eddig is kormányzó, Milo Djukanovic vezette, baloldali Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) van esélye, ám az erős ellenzék miatt a várakozások szerint szoros lesz a küzdelem. 
    
Milo Djukanovic azzal kampányolt, hogy a választások valódi tétje Montenegró megmaradása és európai integrációja, az ellenzék győzelme esetén ugyanis – szerinte – teljes külpolitikai irányváltás történne az országban. 
    
A DPS elnökének szavait látszik alátámasztani az, hogy a tíz pártot tömörítő Demokratikus Front nevű ellenzéki koalíció bejelentette: győzelmük esetén népszavazást írnak ki az ország NATO-tagságáról, lecserélik a himnuszt, és erősítik a kapcsolatot Oroszországgal. A koalíció szlogenje: Mi vagy ők. 
    
A Kulcs nevű ellenzéki tömörülés visszafogottabban fogalmaz, kampánycéljuk a negyed százada uralkodó politikusok, legfőképpen Milo Djukanovic eltávolítása. 
    
A legtöbb párt az országban már megszokott szociális témákkal kampányolt, a közműtartozások és a tandíj eltörlését, a kismamáknak járó juttatások növelését, a családon belüli erőszak áldozatainak hatékonyabb védelmét, újabb óvodák nyitását, újabb munkahelyek létrehozását, új szállodák építését, illetve egy Azerbajdzsánból Montenegróba vezető gázvezeték kiépítését ígérte. 
    
A választópolgárok 20 óráig adhatják le voksukat, az első, nem hivatalos eredmények késő este várhatóak, a végleges eredményeket pedig várhatóan csütörtökig közlik.

(MTI)