Fotó: MTI/EPA (archív, illusztráció)
Hirdetés

Az Alan Kurdi hajó 13 migránst mentett ki augusztus végén, a máltai hatóságok az elmúlt napokban azonban csak a migránsok némelyikének engedélyezték a partra szállást, ötnek továbbra is a tengeren kellett vesztegelnie.

A máltai kormány közlése szerint az öt embert két másik uniós tagállamba szállítják azt követően, hogy megérkeznek Máltára, egy, az Európai Bizottság (EB) által tető alá hozott megállapodásnak köszönhetően.

Egy máltai kormányzati forrás jelezte, hogy a migránsokat az Alan Kurdiról a máltai haditengerészet egyik hajójára szállítják át.

Vallettai hatóságok közlése szerint azt követően egyeztek bele a patthelyzet feloldásába, hogy a Sea-Eye úgy döntött: ejti az ügyet a vallettai kormánnyal szemben, amelyet egy máltai bíróságon indított.

A Sea-Eye egyelőre nem reagált.

A német nem kormányzati szervezet korábbi közlése szerint a hétfőt megelőzően evakuált migránsok némelyikét csak azt követően fogadták be, hogy öngyilkosságot kísérelt meg.

Mindeközben a SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű civil szervezetek hajója, az Ocean Viking továbbra is a tengeren vesztegel, több mint 80 migránssal a fedélzetén.