Fotó: MTI/AP/Alex Brandon
Hszi Csin-ping kínai és Joe Biden amerikai elnök kétoldalú találkozója 2022. november 14-én
Hirdetés

Peking nem hajlandó elítélni Ukrajna Oroszország által történt lerohanását.

A két elnök az indonéziai Bali szigetén folytatott háromórás megbeszélést a 20 legfejlettebb ipari ország (G20) csúcstalálkozója előtt. A két államfőnek ez volt az első személyes találkozója, amióta Biden közel két éve hivatalba lépett.

A találkozó után tartott sajtótájékoztatón Joe Biden kijelentette: közölte Hszi Csin-pinggel, hogy az Egyesült Államok erősíteni fogja ázsiai biztonsági pozícióját, ha Peking nem képes megfékezni az észak-koreai fegyverfejlesztési programokat. Kijelentette: ha Peking nem képes megfékezni Észak-Koreát, az Egyesült Államok jobban fogja védelmeznie a térségbeli szövetségeseit.

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden óva intette Kínát attól, hogy katonai erőt vessen be Tajvan ellen. Biden közölte: nem lát olyan kísérletet, hogy Kína a közeljövőben le kívánná rohanni Tajvant.

Biden közölte: biztosítani kívánta kínai kollégáját arról, hogy az Egyesült Államok Tajvan-politikája nem változott. A feszültségek enyhítésére kijelentette: „Nem hiszem hogy azonnali kísérlet történne Kína részéről Tajvan lerohanására” – mondta újságíróknak.

A találkozó előtt Hszi leszögezte, hogy a két ország közötti kapcsolatok nem érték el a globális várakozásokat. „Tajvan kérdésének megoldása a kínaiakra tartozik, ez Kína belügye – mondta az állami média szerint Hszi. Hozzátette: ”Bárki, aki el akarja szakítani Tajvant Kínától, megsérti a kínai nemzet alapvető érdekeit.„

A felek megállapodtak a gyakoribb kommunikációt lehetővé tévő mechanizmus kialakításáról. Megegyeztek abban is, hogy hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter rövidesen Kínába látogat. ”Úgy vélem, megértettük egymást„ – mondta Biden újságírók előtt.

A tárgyalások előtt a két vezető mosolygott és melegen kezet rázott nemzeti színű zászlójuk előtt a Bali szigeti szállodában. ”Nagyszerű, hogy találkoztunk„ – jelentette ki Biden Hszinek és átkarolta.

A Fehér Ház szerint a találkozón Biden mindazonáltal számos nehéz kérdést is felvetett, így ”a Tajvan elleni kényszerítő és egyre agresszívabb lépéseket, Pekingnek a piacot nem tisztelő gazdasági praktikáit, a Hszicsiang-Ujgur tartományban, Tibetben és Hongkongban tett lépéseit, valamint az emberi jogok helyzetét szélesebb értelemben véve„.

”Meglátásom szerint a két nemzet vezetőjeként osztozunk a felelősségben, hogy megmutassuk: Kína és az Egyesült Államok meg tudja oldani a vitás kérdéseit, képes megakadályozni, hogy versengés konfliktusba torkolljon, és megtalálja a módját, hogy közösen munkálkodjon a kölcsönös együttműködést igénylő sürgős globális kérdéseken„ – szögezte le Biden újságírók előtt.

Biden és Hszi ötször beszélt telefonon egymással Biden 2021 januári beiktatása óta, és személyesen akkor találkoztak legutóbb, amikor Biden az Obama-kormányzat idején alelnök volt.

Korábban írtuk