A pusztítás nyomai a Fiona hurrikán elvonulása után Halifax egyik utcáján 2022. szeptember 24-én. MTI/AP/The Canadian Press/Darren Calabrese
Hirdetés

„Úgy gondolom, arányaiban párját ritkítja a kiterjedése annak, amivel meg kell birkóznunk” – közölte Blair a Reuters hírügynökségnek telefonon nyilatkozva, mikor arról kérdezték, hogy vonjon párhuzamot az Új-Skócia tartományban található Halifax városának térségét 2019-ben feldúló Dorian viharral.

„Úgy vélem, feltehetően több hónapnyi munkára lesz szükség ahhoz, hogy legalább részben helyre tudjuk állítani a létfontosságú infrastruktúrát – épületeket, házakat, a közösségi központok és iskolák szél által letépett tetőit” – fűzte hozzá.

A Fiona hurrikán helyi idő szerint szombat este érte el Kanada keleti részét, ahol az időjárás okozta károk miatt Új-Fundland és Labrador, valamint Québec tartományban több százezren maradtak áram nélkül. Több település lakóit evakuálni kellett, a Szent Lőrinc-öbölben több szigeten is lakóházakat és épületeket sodortak magukkal a hullámok.

Justin Trudeau kanadai kormányfő szombat éjjel közölte, hogy a kanadai hadsereget is bevetik a hurrikán által okozott pusztítás rendbehozatalához.

Korábban írtuk

Kanadában ritkán fordulnak elő hurrikánok, részben azért, mert a hidegebb, északi vizeken nincs mi táplálja őket.