A magyar alvállalkozó feltételezett meggyilkolásáról, pontosabban annak részleteiről, körülményeiről a Pentagonban nem nyilatkoznak. Mark Wright alezredes rádiónknak ugyan megerősítette, hogy Carl Stowall őrvezető az iraki Tadzsi városában március 26-án agyonlőtte a Bogdán Tibor alvállalkozót, és azt is, hogy Stowall ellen a katonai ügyészség gyilkosság miatt vádat is emelt, ám ennél többet nem volt hajlandó mondani. Arra hivatkozott, hogy a vizsgálat még mindig tart, és amíg le nem zárul, a prejudikálás elkerülése végett a Pentagon nem ad további információkat. Az alezredes megerősítette azt is, hogy a magyar áldozat holttestét az Egyesült Államokba szállították, és itt az igazságügyi orvos szakértők vizsgálják.

Mark Wright az Irakban lévő többnemzetiségű erők bagdadi központjához irányított, de rögtön hozzátette, hogy a katonai ügyészség vizsgálatának zárultáig ott sem adnak részletes információkat. Az alezredes hasonlóképpen nem kívánta kommentálni azt sem, hogy milyen büntetés várhat a halálos lövést leadó, 25 éves amerikai katonára, amennyiben bebizonyosodik a bűnössége. Járai Judit (Washington)

A Zalai Hírlap úgy tudja: egy harmincas éveiben járó, nagyradai férfiról van szó, aki már másodszor vállalt munkát Irakban egy német-magyar cégnél. 2003 novemberében már agyonlőttek egy szintén a TOIFOR-nak dolgozó magyar civilt Irakban.

(MR)