Fotó: mti archív
Fotó: MTI, illusztráció

A cseh pénzügyminisztérium azt javasolta az illetékes állami szerveknek, hogy vegyék ki az Európai Unió által finanszírozott programokból mindazokat a projekteket, amelyek ellen európai uniós vagy cseh vizsgálatok folynak.

A javaslat a Gólyafészek nevű projektet is érinti, amelynek ügyében a cseh rendőrség büntetőeljárást akar indítani Andrej Babis cseh kormányfő ellen és már kérte is a képviselőháztól Babis mentelmi jogának felfüggesztését – jelentette csütörtökön a CT24 cseh közszolgálati hírtelevízió.

A cseh pénzügyi tárca ezzel lényegében azt javasolta, hogy Csehország fogadja el az Európai Bizottság decemberi ajánlásait.

„A pénzügyminisztérium ma azt javasolta az (európai) uniós támogatásokkal foglalkozó hat regionális tanácsnak és a környezetvédelmi minisztériumnak, hogy fogadják el az Európai Bizottság levelét” – olvasható a pénzügyminisztérium közleményében. Brüsszel az uniós programokból 44 projekt kivételét javasolta a cseheknek.

A Gólyafészek-ügyet az Európai Unió csaláselleni hivatala (OLAF) is vizsgálta. A cseh pénzügyminisztérium csütörtökön közzétette az OLAF mintegy 50 oldalas jelentésének következtetéseit is, de az egész jelentést nem hozta nyilvánosságra, mondván hogy az veszélybe sodorhatná a folyamatban lévő csehországi nyomozást.

A Gólyafészek nevű szabadidő központ ügye komoly belpolitikai probléma Csehországban. A Gólyafészek építésének éveiben, 2007-ben és 2008-ban a cseh sajtó szerint az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa akkor Andrej Babis volt. Ezután a cég ismeretlen tulajdonba került, minek következtében – mint kisebb vállalkozás – jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kaphatott volna uniós támogatást. A Gólyafészek 50 millió cseh koronás (580 millió forint) uniós támogatást szerzett. Néhány, a pályázatban meghatározott év után újra az Agrofert része lett.     

A cseh rendőrség bűnügyi eljárást indított Babis ellen, a politikust uniós támogatással való visszaéléssel vádolják. A képviselőház szeptemberben Babist megfosztotta mentelmi jogától. Az októberi választásokon Babis új mandátumot szerzett, de a rendőrség ismét kérte a parlamenttől az időközben miniszterelnökké lett politikus kiadását.     A cseh jobboldal azt állítja, hogy Andrej Babis törvényt sértett és jogtalanul jutott az európai uniós támogatáshoz. Babis ezt tagadja és tiltakozik. Közölték, hogy az Agrofert az ügyben az európai ombudsmanhoz fordult.

(MTI)