Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Az ENSZ 2019-et 711 millió dollár hátralékkal zárta, ami 34 százalékos növekedés a 2018-as adatokhoz képest. Egy évtizede nem volt példa hasonlóan magas hiányra.

A tagállamok is egyre kisebb arányban fizetnek hozzájárulást: tavaly 42 százalék érkezett be, míg a korábbi években 50 százalék körüli volt ez az arány.

Eközben az ENSZ Közgyűlése csütörtökön elfogadott egy határozatot, amelyben együttműködésre szólította fel a nemzetközi közösséget a koronavírus elleni küzdelemben. Ez volt az első dokumentum, amelyet az ENSZ a világjárvány kezdete óta megszavazott.

A határozat – amelyet Oroszország és négy másik ország ellenzett – aláhúzza az emberi jogok tiszteletben tartásának fontosságát a járvány idején is, és elítéli a diszkrimináció, rasszizmus és idegengyűlölet minden formáját. A szöveg szerint az ENSZ központi szerepet játszik a válság kezelésében.

A határozatot Svájc, Indonézia, Szingapúr, Norvégia, Liechtenstein és Ghána kezdeményezte. Az ENSZ 193 tagországából 188 támogatta, mindössze Oroszország, a Közép-afrikai Köztársaság, Kuba, Nicaragua és Venezuela szavazott ellene. Utóbbiak egy Moszkva által előterjesztett, alternatív határozatot akartak elfogadtatni, amely a nemzetközi szankciók általános felfüggesztését szorgalmazta. Ez több ország – köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Ukrajna és Grúzia – ellenállásán elbukott. Oroszországot az Ukrajna elleni agresszió és a Krím elcsatolása miatt sújtották büntető intézkedésekkel.

Moszkva a szavazást követően kiadott közleményében aláhúzta a nemzetközi szolidaritás fontosságát a világjárvány elleni küzdelemben, és jelezte: kedvezően viszonyul az elfogadott határozathoz. Ugyanakkor bírálta „a szankciókon alapuló politizálás bajnokainak” hozzáállását, amely megakadályozta az orosz javaslat elfogadását.

Az ENSZ Közgyűlésének határozatai – szemben a Biztonsági Tanácséival – nem kötelező érvényűek.