“Miután akkora volt a felháborodás azzal kapcsolatban, hogy Oroszország állítólagosan beavatkozott az amerikai elnökválasztásba, érthetetlen, hogy nincsenek többen a Capitol Hillen [az amerikai kongresszus helyszínén], akik kiállnak a kormány ellen, amikor az határozott lépéseket tesz annak érdekében, hogy befolyásolják a hamarosan következő magyarországi választások kimenetelét” – kezdi elemzését Peter Roff politikai stratéga a U.S. News & World Report honlapján.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

“Magyarország – ahol virágzik a többpártrendszer – az Egyesült Államok megbízható szövetségese és NATO-tag” – emeli ki Roff, a magyar választási rendszert ugyanolyan szabadnak és igazságosnak nevezve, mint az amerikait, ahol szintén a jobb- és baloldal váltja egymást a hatalomban több-kevesebb rendszerességgel. 

Roff szerint azok, akik nem kedvelik a magyar kormányfőt, elsősorban azért viseltetnek vele szemben ellenérzésekkel, mert nem hajlandó meghajolni a brüsszeli parancsok előtt és ellenőrizetlenül beengedni az országba az elsősorban a Közel-Keletről érkező migránsok hadát. 
“[Orbán] nacionalista, aki hisz abban, hogy a határok számítanak, amivel ebből a szempontból Donald Trump elnökkel megegyező oldalon áll” – írja, hozzátéve, hogy éppen emiatt került az ellenkező oldalára annak, amit George Soros képvisel. Megemlíti, hogy a Magyarországon született milliárdos nemrégiben legalább 18 milliárd dollárt utalt át saját vagyonából az általa a nyitott társadalmak támogatására létrehozott szervezetek hálózatába.

“Sorosnak az amerikai kormányon belül is megvannak a rajongói” – állítja, amelynek szerinte következménye annak a 700 ezer dolláros, az amerikai adófizetők pénzéből finanszírozott támogatás ötlete, amelyről az elmúlt év november 7-én számolt be az amerikai külügyminisztérium.

A január 11-én az Andy Harris republikánus kongresszusi képviselő indítványára a minisztérium tervének azonnali eltörlését követelő és Rex Tillerson külügyminiszternek eljuttatott levélből is idéz: “Ahelyett, hogy együttműködnénk szövetségesünkkel, úgy tűnik, a külügyminisztériumnak még mindig az a célja, hogy befolyásolja Magyarország szuverén társadalmi és politikai döntéseit, ezzel azt a benyomást (vagy talán valóságot) keltve, hogy jogtalanul beavatkozik egy független, szövetséges állam belügyeibe”.

“Ez olyasmi” – írja az elemző -, “amit Tillerson, vagy az elnök nemezetbiztonsági tanácsadója, H. R. McMaster tábornok egy telefonhívással leállíthatna – és szinte biztosan ezt is kéne tenniük. Magyarországon nincs egypártrendszer, mint Zimbabwéban, vagy Iránban, vagy Szíriában, vagy Kínában. (…) Amellett még lehet érvelni, hogy az ilyen országokban segítsük a demokráciát és teremtsük meg az esélyét a kormányzó erőkkel ellentétes hangoknak. Magyarország minden szempontból egy vibráló demokratikus államnak tűnik, amely azon fáradozik, hogy megőrizze identitását és függetlenségét – se több, se kevesebb”.

A Tillersonnak az ügyben elküldött levelet aláírók közül kiemeli a republikánus Dana Rohrabachert, aki a képviselőházban az egyik európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó albizottság elnöke. Roff azt ajánlja neki, hogy amennyiben a külügyminisztérium nem tesz le a magyar média befolyásolására tett tervéről, Rohrabacher tetessen tanúvallomást Tillersonnal a Capitol Hillen, és tudakolja meg tőle, ugyan miért nem állnak el az elképzeléstől, és milyen egyéb terveik vannak arra, hogy demokratikus államokban befolyásolják a választásokat és olyan ideákat támogassanak, amelyek sokkal inkább vannak összhangban az előző kormányéval.

“A Trump-féle pragmatikus realizmus korszakában az a dolgunk, hogy jó példával járjunk elő. Ebből a szempontból az első lépés az, ha hagyjuk, hogy a választók maguk döntsenek anélkül, hogy közbeavatkoznánk és mások ilyenirányú törekvéseit pénzelnénk olyan államokban, amelyeket egykoron ‘szabad országoknak’ neveztünk, és amelyek közé – ha esetleg erről a külügyminisztériumban senki nem hallott volna még – Magyarország nem sokkal a berlini fal leomlása óta tartozik” – zárja elemzését Roff.

(demokrata.hu)