Ha kizárólag a pénzen alapul a „Marshall-terv”, Ukrajna számára egyszerűen nem fog működni – írja Mat Whatley, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) korábbi vezetője a Politicón megjelent cikkében. A nyugati nemzetek konszenzusa, amely nemcsak a háború valódi méreteit és annak világméretű hatásait ítéli meg rosszul, de a konfliktus utáni újjáépítések történelmi tanulságait is rosszul alkalmazza.

Hirdetés

„Jelenleg az Európai Bizottság jár élen a pénz mindent gyógyít megközelítésben

– jelenti ki Whatley. Félretéve azonban azt a tényt, hogy az Európai Unió eddig csak a töredékét tudta kifizetni az Ukrajna megsegítésére felajánlott összegeknek, Whatley felhívja a figyelmet, hogy van egy döntő különbség 1945 és napjaink között: az Ukrajna hatalmas területein szétszórt taposóaknák.

Jelenleg az ország legnagyobb gazdasági központja, Kijev körül hatalmas területek vannak sűrűn aláaknázva. A déli és keleti területek, ahol a legsúlyosabb harcok folytak, szintén sűrűn vannak aknákkal teleszórva, beleértve a gazdag mezőgazdasági művelésű keleti sztyeppét, amely kulcsfontosságú Ukrajna gazdaságának helyreállítása szempontjából, valamint a déli ipari központokat, amelyek Európa acélimportjának tizedét adják. A Fekete-tenger, az ukrán export kritikus ütőere tengeri aknákkal van tele.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk