Fotó: MTI/AP/Michael Sohn
Hirdetés

A miniszterek először tartottak megbeszélést videokonferencia keretében azóta, hogy Németország július elsején átvette az EU soros elnökségét.

Lambrecht online tartott berlini sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy „a jogállamiságot és a szabadságjogokat parlament általi ellenőrzéssel, független bírói karral és szabad médiával kell védenünk”.

A szabadságjogokat egy nappal sem szabad tovább korlátozni, mint ameddig feltétlenül szükséges. Még a válság idején is meg kell őrizni a demokratikus részvételt – hangsúlyozta.

A miniszter elmondta, hogy a német uniós elnökség fokozni kívánja a hamis hírek és az összeesküvés-elméletek elleni küzdelmet, a világjárvánnyal összefüggő álhírek terjesztése vagy a vírus létezésének tagadása ugyanis emberek életébe kerülhet. Kijelentette: az online platformok üzemeltetőinek aktívan részt kell vállalniuk a gyűlölet- és félrevezető információ megállításában. Folytatni kell a közösségi platformok felelősségre vonásának érvényesítését, az önkéntes kötelezettség- és felelősségvállalás ugyanis nem elegendő – emelte ki.

Korábban írtuk

A sajtótájékoztatóba Brüsszelben bekapcsolódó Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke az online tartalmakkal összefüggésben azt mondta, határozottabb fellépésre, a büntethetőség érvényesíthetőségére van szükség a jogellenes tartalmak, például a gyűlöletbeszéd terjesztése, valamint a rendszerszintű rasszizmus esetében.

Didier Reynders igazságügyi uniós biztos szintén Brüsszelben azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt hozott, a szabadságjogokat korlátozó intézkedéseknek minden esetben időben korlátozottnak és arányosnak kell lenniük. Az uniós bizottság, ahogy a járvány kezdetétől fogva mindvégig, továbbra is ellenőrizi fogja a rendkívüli intézkedéseket, az azokban rögzítettek betartását minden tagállam esetében. Megállapításairól az Európai Bizottság szeptemberben tesz közzé jelentést, amelyben szükség esetén az intézkedéseknek a jogállamiságra, a demokráciára és az alapjogokra gyakorolt hatásaira is kitér majd – közölte.

Kérdésre válaszolva Reynders elmondta azt is, hogy az uniós bizottság aggodalmát fejezte ki a magyarországi rendkívüli intézkedések időkorlát nélküli bevezetése, valamint a hamis hírek terjesztőinek büntethetősége miatt. Hozzátette: noha a magyar parlament a törvény hatályát megszüntette, a bizottság továbbra is szoros figyelemmel kíséri a magyar intézkedéseket, bizonyos rendelkezések ugyanis továbbra is érvényben maradtak.

„Biztosnak kell lennünk, hogy a rendelkezések arányosak és szükségesek. Látnunk kell a rendkívüli intézkedések idejéből kivezető utat” – tette hozzá az uniós biztos.