Fotó: ShutterStock.com (archív, illusztráció)
Hirdetés

A pénteken bejelentett, június 30-ig érvényben lévő rendelkezés mindazokra a migránsokra és menedékkérőkre vonatkozik, akiknek az ügye elbírálás alatt áll a portugál bevándorlási hatóságoknál.

A döntést azzal indokolták, hogy ezzel csökkenthető az egészségügyi kockázat mind a bevándorlási hatóságoknál, illetve a határokon szolgálatot teljesítők esetében, mind pedig a migránsoknál és menedékkérőknél.

Portugáliában március 18-án 15 napig tartó szükségállapotot hirdettek ki. António Santos da Costa portugál miniszterelnök ezzel kapcsolatban újságíróknak leszögezte: a lépéssel nem a demokráciát függesztik fel.

Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök a Covid-19 elleni harcot „valódi háborúnak” nevezte , amely komoly kihívások elé állítja majd az ország társadalmát és gazdaságát. Az elnök méltatta a portugálok viselkedését, akik szerinte példamutatóan betartják az önkéntes karantént, egy „mindent megélt ország” polgáraihoz méltón.

A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint kedd délután Portugáliában 7443 regisztrált fertőzöttet tartanak számon. A koronavírus okozta betegségbe 140-en haltak bele, 43 ember pedig felgyógyult.