Fotó: ShutterStock.com/Alex_Sunderland
Lisszabon, 2020. április 22.
Hirdetés

A kormányzati terv értelmében május 4-től – 15 naponként – három lépcsőben nyitnák meg a gazdaság különböző ágazatait. Mint mondta, első körben a 200 négyzetméteresnél kisebb kiskereskedések, fodrászszalonok, autókereskedések és könyvesboltok nyitnának meg.

„Tisztában vagyunk vele, hogy kockázatokkal jár ez a folyamat” – mondta.

„Tudjuk, hogy a különböző tevékenységek engedélyezése fokozza a fertőzésveszélyt” – tette hozzá.

Korábban írtuk

„Nem fogom röstellni magam, hogy ha szükséges, a portugálok biztonsága érdekében tegyünk egy lépést hátra” – hangsúlyozta.

Május 4-től kötelező lesz a szájmaszkok viselése a többi között – a ritkított menetrend szerint járó – tömegközlekedési eszközökön. Ahol lehet, továbbra is a távmunkát részesítik előnyben.

Costa egyben kijelentette, hogy a járványügyi intézkedések lazítása „még nem ment fel a társadalmi távolságtartási szabályok lehető legteljesebb betartásának állampolgári kötelezettsége alól”.

Hétfőtől újra lehet egyéni sportokat űzni, mint a golf, illetve a tenisz, amennyiben nem használják az öltözőket. A parkok és könyvtárak is újranyithatnak.

Amennyiben a járvány terjedése tovább lassul, május 18-án elindulhat a második fázis a 200-400 négyzetméteresnél nagyobb üzletek, valamint az éttermek, a múzeumok és a kávézók újranyitásával, amelyek igaz csak korlátozott számú vásárlót, illetve látogatót fogadhatnak. Szintén ekkortól nyitnának meg az óvodák és napközik. A felső tagozatos iskolások számára pedig kötelező szájmaszk-viselés mellett újraindulna a tantermi oktatás. A többi iskolás továbbra is távoktatásban részesülne a tanév végéig.

Az irodai dolgozók június 1-jével kezdődő harmadik fázisban térhetnének vissza fokozatosan munkahelyeikre. Ekkortól nyitnának meg a bevásárlóközpontok, mozik és színházak a távolságtartási szabályok betartásával.

Mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy amíg nem lesz elérhető egy vakcina (…) együtt kell tudnunk élni a Covid-19-cel„ – fogalmazott Costa.

”Amíg van a Covid, addig nem élhetünk normális életet„ – tette hozzá.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) elemzése szerint a pandémia miatt az idén 8 százalékkal zsugorodhat a portugál gazdaság. A pandémia következtében egekbe szökött a munkanélküliség. A dolgozók egyötöde elvesztette munkáját.

Portugália március 18-án hirdetett veszélyhelyzetet a világjárvány miatt és szigorú kijárási korlátozásokat vezetett be. Bezáratták az iskolákat, éttermeket, szórakozóhelyeket. A körülbelül 10 milliós lakosságú dél-európai országban eddig csaknem 25 045 igazolt esetet és 989 halottat regisztráltak. A hatóságok közlése szerint a járvány március végén tetőzött az országban, ahol a világon kiemelkedőnek számító 370 ezer koronavírus-tesztet hajtottak végre március 1-je óta.