Fotó: ShutterStock.com/Luis Boza
Lisszabon, 2020. május 4.
Hirdetés

A hosszabbítást Marcelo Rebelo de Sousa elnök kezdeményezte António Costa miniszterelnök baloldali kormányával egyeztetve. Az indoklás szerint a nehéz járványügyi helyzet miatt szükséges az intézkedést meghozni.

Az országos veszélyhelyzetet eredetileg november 9-én vezették be ismét. A portugál jogszabályok értelmében a veszélyhelyzet 15 napra rendelhető el, de akárhány alkalommal meghosszabbítható újabb 15 nappal.

A rendkívüli jogrend értelmében az ország kiterjedt térségeiben, így a fővárosban és az északi Portóban is szigorú kijárási korlátozások és zárórák lettek elrendelve.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi adatai szerint az elmúlt két hétben 100 ezer lakosra átlagosan 628 újabb eset jutott Portugáliában. Október végén ez a mutató még nem érte el a 350-et.

Korábban írtuk

A mintegy 10 millió lakosú Portugáliában több mint 312 ezer koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak és 4803 halálesetet jelentettek. Az új fertőzöttek száma azonban nő, nyomást gyakorolva az egészségügyi rendszerre.