Fotó: ShutterStock.com/Nicolas Economou (archív)
Hirdetés

Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter szerint a törvényjavaslat, amelyet még a parlamentnek jóvá kell hagynia, nincs közvetlen összefüggésben a koronavírus-járvánnyal.

„A törvénynek azt kell megakadályoznia, hogy az érintett vállalatokat olyan külföldi beruházók vehessék át, akiket kockázatosnak lehet minősíteni” – jelentette ki a miniszter.

Megjegyezte: a törvény összhangban van az Európai Unió álláspontjával, az Európai Parlament vonatkozó rendeletén alapul, és egyre több uniós állam vezeti be, hogy megvédje az ország kulcsfontosságú infrastruktúráját.

„Az előterjesztett törvényjavaslat határozza meg azokat a szabályokat és eljárásokat, amelyek lehetővé teszik a közvetlen külföldi befektetések ellenőrzését Csehország biztonsága, belső és külső rendje védelmének érdekében” – olvasható a weblapon közzétett háttéranyagban.

A legérzékenyebb ágazatokban, mint például a hadiipar, a kiemelt fontosságú infrastruktúra vagy a legérzékenyebb technológiák fejlesztése és gyártása, a külföldi jogi személyek kötelesek lesznek engedélyt kérni a cseh hatóságoktól befektetéseikhez. Amennyiben a cseh fél kockázatosnak ítéli meg a befektető személyét, az államnak joga lesz meghatározni a beruházás feltételeit, esetleg megtiltani azt. Az államnak a tranzakció lebonyolítása után öt évig joga lesz azt felülvizsgálni, esetleg megszüntetni – derül ki a dokumentumból.