Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Prága a cseh-szlovák határ ellenőrzését szeptember 29-én ideiglenesen tíz napra vezette be. Az ellenőrzéseket a 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőn azzal a céllal újították fel, hogy korlátozzák az illegális migránsok beáramlását az országba. Később az ellenőrzéseket a csehek 20 nappal, október 29-ig meghosszabbították. Időközben Ausztria is ellenőrizni kezdte a szlovák határt.

„Valószínűsíthető, hogy a határ ellenőrzését még egy hónappal, tehát november 28-ig meghosszabítja a kormány” – mondta Rakusan a cseh televízióban. Szerinte nem zárható ki az sem, hogy az ellenőrzések november 28. után is folytatódnak, amihez azonban a cseheknek már az Európai Unió jóváhagyására lenne szükségük.

„Az Európai Bizottsággal való tárgyaláshoz szükséges háttéranyagon már dolgozunk” – jegyezte meg a belügyminiszter.

Vít Rakusan szerint a cseh-szlovák határ ellenőrzésének már megvannak az eredményei, de az illegális migráció nagyarányú csökkenése „csoda lenne”. A Szlovákiából Csehországba érkező illegális bevándorlók többsége szíriai állampolgár, aki Nyugat-Európába szeretne eljutni. A miniszter cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint a németek a cseh határ ellenőrzését tervezik.

Korábban írtuk

A miniszter megerősítette, hogy Prága és Pozsony tárgyalásokat kezdett a visszaküldési szerződés felújításáról. Rakusan megismételte korábbi kijelentését is, miszerint az illegális migránsok számára Csehország nem célország, ők Nyugat-Európába szeretnének eljutni.