Fotó: ShutterStock.com/TonelloPhotography
Hirdetés

Hondurasban szigorú kijárási korlátozásokat vezettek be a vírus terjedésének feltartóztatásra. Hernández elnök kormánya mindemellett figyelmeztetett, hogy még csak a járvány kezdetén állnak, és nehéz idők elébe néznek.

„A helyi önkormányzatoknak tömegsíroknak alkalmas földterületeket kell kijelölniük arra az esetre, ha tömeges temetésekre lesz szükség, mert a holttestek száma meghaladja a rendelkezésre álló kapacitásokat” – áll a közleményben, amelyet a hondurasi országos kataszrófavédelmi hatóság adott ki.

A Reuters hírügynökség szemtanúk beszámolóira hivatkozva azt írta, hogy a szegény latin-amerikai ország nagyvárosaiban nem tartják be a kijárási korlátozásokat, sem a társadalmi elkülönülésre vonatkozó szabályokat.

Hondurasban eddig 222 koronavírusos esetet regisztráltak, 15 ember hunyt el.

Brazíliában Jair Bolsonaro evangéliumi keresztény papokkal találkozott elnöki rezidenciája előtt pénteken. Ezek a felekezetek számítanak a járványügyi helyzet kezelése miatt heves bírálatok kereszttüzébe került jobboldali elnök egyik legfőbb támogatói bázisának.

„A lelkipásztorokkal és vallási vezetőkkel közösen böjtnapra szólítjuk a brazilokat, hogy Brazília mihamarább megszabadulhasson ettől a gonosztól” – hangsúlyozta az elnök a Jovem Pan helyi rádió műsorában a találkozót követően. A brazil rádiónak adott interjúban ismét bírálta a járvány megfékezése céljából bevezetett, a közösségi távolságtartásra vonatkozó intézkedéseket, a kereskedelem újraindítását szorgalmazta, és bírálta Luiz Henrique Mandetta egészségügyi minisztert, akiből szerinte hiányzik az alázat a válság kezeléséhez.

Két közvélemény-kutatás szerint a brazilok jelentős többsége helyteleníti, hogy Bolsonaro igyekszik jelentéktelennek feltűntetni a járványt, és nem nyújt elegendő támogatást az általa pellengérre állított kormányzóknak és egészségügyi tisztségviselőknek.

A legfrissebb adatok szerint Brazíliában 9164 regisztrált fertőzött van, és 363-an haltak bele a kórba.

Panamában a helyi egészségügyi minisztérium beszámolója szerint 198-cal 1673-ra gyarapodott 24 óra alatt a fertőzöttek száma. A közép-amerikai országban 41 ember életét követelte már a járvány.