Fotó: shutterstock.com (archív)
Hirdetés

A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint Putyin kifogásolta, hogy a válaszok nem vették figyelembe az olyan orosz igényeket, mint a további NATO-bővítés leállítása, a csapásmérő fegyverrendszerek orosz határok közelébe való telepítésének elutasítása, valamint a blokk európai katonai potenciáljának és infrastruktúrájának visszaállítása az 1997-es állapotokra, amikor a NATO-Oroszország alapmegállapodást aláírták.

„Figyelmen kívül hagyták a kulcskérdést is, azt, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei miként kívánják betartani a biztonság oszthatatlanságának elvét, amelyet az EBESZ, valamint az Oroszország és a NATO közötti alapdokumentumok rögzítenek, és amely kimondja, hogy senki sem erősítheti saját biztonságát más országok biztonságának rovására” – hangzott a tájékoztatás.

Az orosz elnöki hivatal sajtóosztályának közlése szerint a felek szót ejtettek az új koronavírus elleni küzdelemről is, de Putyin és Macron megbeszélésének fő témája a hosszú távú, jogilag rögzített biztonsági garanciák kérdése volt, beleértve a genfi orosz-amerikai és a brüsszeli orosz-amerikai tárgyalásokat is.

Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes pénteken az Interfax hírügynökségnek kijelentette, hogy Oroszország folytatja a délkelet-ukrajnai Donyec-medence lakosságának támogatását. Emlékeztetett rá, hogy Moszkva decemberben az ukrajnai „polgárháború” kezdete óta 105. alkalommal küldött segélykonvojt a régióba.

Korábban írtuk