Az Egyesült Államok távozó kormánya alá akarja aknázni Donald Trump megválasztott amerikai elnök legitimitását – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Moszkvában.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Putyin azt követően beszélt erről, hogy fogadta Igor Dodon moldovai államfőt. 
    
„Éles belpolitikai küzdelem tanúi vagyunk, noha az elnökválasztási küzdelemnek már vége, és az Donald Trump kétségtelen győzelmével végződött” – mondta az orosz vezető.
    
Putyin szerint ennek a küzdelemnek több célja van, amelyek közül a legelső „a megválasztott elnök legitimitásának aláaknázása”. Mint mondta, függetlenül attól, hogy valóban így akarják-e, akik így cselekednek, azok ártanak az Egyesült Államok érdekeinek, „és ez a kár hatalmas”. Szavai szerint olyan benyomás alakult ki, hogy az érintettek akár a kijevi Majdanon végbement tüntetésekhez hasonló megmozdulásokat rendezhetnek Washingtonban, így akarva megakadályozni Trump hivatalba lépését.
    
„Másik céljuk, hogy megkössék a megválasztott elnök kezét, és ne hagyják beváltani a választások során tett bel- és külpolitikai ígéreteit” – hangoztatta Putyin.
    
Dmitrij Peszkov, a Krem szóvivője közölte, hogy Putyin és Barack Obama távozó elnök a tervek szerint nem lép többé kapcsolatba egymással. A két vezető legutóbb novemberben, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján találkozott egymással és mondott kölcsönösen köszönetet egymásnak a közösen elvégzett munkáért.
    
A Dodonnal folytatott tárgyaláson Putyin támogatásáról biztosította Moldova területi integritását és tömbön kívüli, semleges státusának fenntartását. Kijelentette, hogy Moszkva kész közvetítőként és kezesként fellépni a Dnyeszeren túli konfliktus rendezésében.
    
Az orosz elnök méltatta Dodont, amiért az felkereste a Dnyeszter menti szakadár köztársaságot, amivel tanúsította, hogy kész a konstruktív párbeszédre és az ország területi épségének helyreállítására. Putyin elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy Chisinau aktívabb szerepet akar vállalni a Független Államok Közösségében.
    
Kijelentette: Oroszország azt a tényt szem előtt tartva működik majd együtt Moldovával a kétoldalú gazdasági kapcsolatok helyreállításán, hogy a volt szovjet köztársaságnak érvényes társulási szerződése van az EU-val. Putyin szerint az a tény, ugyanúgy, mint Ukrajna esetében, kockázatot hordoz magában, ugyanakkor nem zárta ki az orosz-moldovai-uniós háromoldalú együttműködés lehetőségét.

(MTI)