A Putyin és Zelenszkij között Kijev kezdeményezésére létrejött, a délkelet-ukrajnai válságról folytatott telefonbeszélgetésen során „megállapították”, hogy „fokozni kell a minszki kontaktcsoport tárgyalási erőfeszítéseinek hatékonyságát”. A felek pozitívan értékelték a csoport júliusi 22-i megegyezését a tűzszünet ügyében szükséges pótlólagos intézkedésekről, amelyek hétfő nulla órától lépnek életbe, s hangsúlyozták annak fontosságát, hogy a konfliktus részvevői tartsák magukat ezekhez a megállapodásokhoz.

Hirdetés

Orosz részről hangsúlyt kapott a „normandiai négyek” – Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország – vezetői által elfogadott határozatok végrehajtásának prioritása, egyebek kötött a tavaly decemberi párizsi csúcs döntéseié is.

Az orosz elnöki hivatal szerint az eszmecserén Putyin rámutatott arra, hogy az ukrán parlamentnek a Donyec-medencében idén megrendezendő helyi választásokról július 15-én elfogadott határozata ellentétes a minszki megállapodással és veszélyezteti a rendezés kilátásait. Az orosz vezető komoly aggodalmának adott hangot magas rangú ukrán hivatalos személyek azon kijelentéseivel kapcsolatban, amelyek szerint a minszki intézkedéscsomag több rendelkezése elfogadhatatlan számukra, ezért felül kell vizsgálni azokat.

A délkelet-ukrajnai rendezésről egyeztető kontaktcsoport a héten videokonferencián pótlólagos intézkedésekről állapodott meg a tűzszünet betartása érdekében. Ez egy évvel azt követően történt, hogy a felek 2019. július 21-én, több tucatnyi fegyvernyugvási kísérletet követően kihirdették az úgynevezett határidő nélküli fegyvernyugvást.

Korábban írtuk

Azonban ez sem tartott sokáig és arra késztette a feleket, hogy kiegészítő mechanizmusokat keressenek a fegyvernyugvás betartásához, amelyek július 27-én lépnek majd életbe. Az éjféltől életbe lépő, határidő nélküli tűzszünetre mindkét fél megkezdte a felkészülést, egyúttal leszögezve, hogy fenntartja magának a jogot a másik oldalról érkező „agresszió” elhárítására.