Fotó: ShutterStock.com/Sodel Vladyslav (archív)
Hirdetés

A teljes interjút június 14-én fogja sugározni az NBC, két nappal Putyin és Joe Biden amerikai elnök genfi találkozója előtt.

„Az utóbbi évek legmélyebb pontjára süllyedtek kapcsolataink” – mondta az orosz elnök.

Beszélt arról is, hogy a legkevésbé sem foglalkoztatja Biden márciusi botrányos kijelentése, amellyel gyilkosnak nevezte. Mint mondta, hasonló vádaskodások tucatjait hallotta már.

„Mindig is az orosz nép és az orosz állam érdekében jártam el. És ezek a különböző címkék a legkevésbé sem foglalkoztatnak” – húzta alá Putyin.

Korábban írtuk

Az orosz elnök hivatásos politikusnak nevezte Bident, akihez azt a reményt fűzi, hogy nem fog indulatból döntéseket hozni. „Egész felnőtt életében politikával foglalkozott” – fogalmazott Putyin. Mint mondta, Biden személyisége jelentősen eltér elődjéétől, Donald Trump volt elnökétől, akit rendkívüli, tehetséges emberként méltatott.

Putyint az interjúban orosz disszidensek halálával kapcsolatban is faggatták. Az orosz elnök visszautasította a nyugati vádakat, hogy Moszkvát terhelné a felelősség, és közölte, hogy az elkövetők közül egyesek már börtönben vannak.

Az utóbbi időben elkövetett zsarolóvírusos támadások kapcsán szintén elutasította, hogy azokhoz Oroszországhoz köthető hackereknek lenne közük, és kiberbiztonsági megállapodás megkötését sürgette Bidennal.

Az interjúban Putyin hamis hírként utasította vissza a The Washington Post című amerikai lap értesülését, miszerint Oroszország korszerű műholdas technológiával látná el Iránt, hogy ennek segítségével katonai célpontokat tudjon nyomon követni a teheráni vezetés a Közel-Keleten.

Az orosz-amerikai csúcstalálkozót szerdán tartják Svájcban. Joe Biden – aki már megkezdte nyolcnapos európai körútját – kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem kíván konfliktust Oroszországgal. „Stabil és kiszámítható kapcsolatokat szeretnénk (…), de szeretném egyértelművé tenni, hogy az Egyesült Államok erőteljes és érdemi választ fog adni, ha az orosz kormány káros tevékenységbe kezd” – jelentette ki az amerikai elnök.