Oroszország még az idén hajlandó lenne békeszerződést kötni Japánnal a második világháború végleges lezárásaként, és erre Moszkva feltételek nélkül kész – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök Vlagyivosztokban egy panelbeszélgetésen, amelyen  Abe Sindzó japán kormányfővel együtt vett részt szerdán.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

„Hetven éve tárgyalunk. Sindzó azt mondta: változtassunk a megközelítésen. Változtassunk! Nos, az gondolat ötlött fel bennem, hogy kössünk békeszerződést – nem most, hanem az év végéig – minden előzetes feltétel nélkül” – mondta Putyin a Keleti Gazdasági Fórum keretében megrendezett nyilvános eszmecserén.

Abe Sindzó japán miniszterelnök a fórumon kijelentette: egyetért Putyinnal abban, hogy „nem normális helyzet” az, hogy Tokió és Moszkva között még mindig nincs békemegállapodás.

A szerződés megkötésének akadálya a Kuril-vonulat négy déli szigetének (Kunasir, Iturup, Sikotan és Habomai) hovatartozása ügyében fennálló az orosz-japán területi vita. A két ország között a második világháború vége óta csak fegyverszünet van érvényben.

A szigeteket a második világháború végén foglalta el a Szovjetunió, és Oroszország sem hajlandó lemondani róluk. Japán az 1855-ös kétoldalú kereskedelmi és határmegállapodás alapján a saját „északi területeinek” tartja őket.

A Szovjetunió és Japán 1956-ban közös nyilatkozatot fogadott el a hadiállapot megszüntetéséről, és Moszkva ígéretet tett két sziget visszaadására.

2013 áprilisában Abe volt az első japán miniszterelnök, aki tízévi szünet után Moszkvában járt, és ő volt az, aki ismét felvetette a területi vita rendezésének ügyét. Azóta intenzívvé vált a legmagasabb szintű párbeszéd, igaz, Putyin értésre adta: Oroszország hajlik ugyan a kompromisszumkötésre Japánnal, de nem hajlandó az érintett szigeteket „eladni” vagy „elcserélni”.

Putyin és Abe keddi hivatalos tárgyalásai alkalmából megállapodott a gazdasági együttműködés elmélyítésében a Kuril-szigeteken.