Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél az évértékelő sajtótájékoztatóján Moszkvában 2021. december 23-án

Putyin azt állította, hogy Navalnij köztörvényes bűncselekményeket követett el, politikai tevékenység mögé bújva.

Hirdetés

A jogi és magánszemélyek idegen ügynöknek minősítéséről szólva emlékeztetett arra, hogy erről rendelkező törvényt elsőként az Egyesült Államokban, a harmincas években fogadtak el. Mint mondta, ezek aránya Oroszországban éppen ugyanakkora, mint a tengerentúlon. A különbség szerinte annyi, hogy Oroszországban nem tiltják az idegen ügynökök tevékenységét, az amerikai jogrend szerint pedig ezért a tevékenységért szabadságvesztés is kiszabható.

Az a benyomásunk, hogy Ukrajnában újabb hadművelet készül

Oroszországban az a benyomás alakult ki, hogy Ukrajnában egy harmadik hadművelet van előkészületben a Donyec-medence ellen – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Putyin szerint Oroszországot arra figyelmeztetik, hogy ne avatkozzon be, de Moszkvának reagálnia kell. Elmondása szerint Oroszország és a Krím „újraegyesítése” nem szerepelt a napirenden az Ukrajnában Viktor Janukovics elnök ellen 2014-ben elkövetett „államcsíny” előtt. Janukovics pedig az ellenzék minden követelését elfogadta, három uniós ország kezessége mellett – emlékeztetett.

Mint fogalmazott, az ukrán állam létrehozásakor a bolsevikok történelmi orosz területeket „nyomtak bele” Ukrajnába, átadva neki a Donyec-medencét is.

A Nyugatnak haladéktalanul biztonsági garanciákat kell adnia

A Nyugatnak biztonsági garanciákat kell adnia Oroszországnak – most azonnal, ahelyett, hogy tőlünk követelne ilyeneket – mondta az orosz elnök.

„Mi vagyunk azok, akik rakétákat telepítünk az amerikai határok mellé? Nem! Az Egyesült Államok jött a rakétáival a házunk küszöbére. Fenyegetünk mi bárkit is?” – kérdezte az elnök.

„Oroszország túl nagynak tűnik a Nyugat számára, csak ez lehet a magyarázata a rá nehezedő állandó nyomásnak” – mondta Putyin, aki ismételten elfogadhatatlannak nevezte a NATO keleti bővítésének folytatását.

Oroszország és Kína csúcstechnológiájú fegyvereket fejleszt közösen

Oroszország és Kína együttműködik a biztonság területén, így a csúcstechnológiájú fegyverek közös fejlesztésében is – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Hozzátette, hogy a két ország között kooperáció van az űrkutatásban, valamint a repülőgép- és helikoptergyártásban is. Az orosz és a kínai fegyveres erők közös gyakorlatokat tartanak, közösen vesznek részt nemzetközi katonai játékokban, valamint tengeri és légi járőrözésben.

Putyin szerint a két ország „abszolút átfogó, stratégiai jellegű partnerséget” alakított ki, amely komoly stabilizáló tényező a nemzetközi színtéren.

Nem a Gazprom felelős az európai gázárrobbanásért

Nem a Gazprom orosz gázipari vállalat felelős az európai gázárak meredek emelkedéséért – jelentette ki Vlagyimir Putyin, aki az ezzel ellentétes állításokat hazugságnak és rágalomnak nevezte.

„A Gazprom a hatályos szerződések alapján a partnereink által igényelt teljes mennyiséget leszállítja. És a teljes mennyiségen felül közel 12 vagy 20 százalékkal növelte a távoli külföldre irányuló szállításokat” – mondta az orosz vezető.

Hozzátette, hogy a Gazpromnak teljesítenie kell a hosszú távú megállapodásokból eredő kötelezettségeit, mielőtt a spotpiacokra szállítana. Mint mondta, azok az országok, amelyek megkötötték a szerződéseket, mint például Németország, most sokkal alacsonyabb árakat élveznek, és így másoknak – Putyin szerint Ukrajnának – nyereségesen adhatják el a gázt.

Oroszországnak meg kell találnia az ellenszerét a nem hagyományos értékeknek

Oroszországnak meg kell találnia a hatékony ellenszerét hozzá a nyugatról érkező, nem hagyományos értékeknek – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Hangsúlyozta, hogy Oroszországnak meg kell védelmeznie hagyományos értékeit a kívülről jövő „gender-obskurantizmussal” szemben. Arra figyelmeztetett, hogy a női sport meg fog szűnni, ha engedélyezik a magukat nőnek azonosító férfiak részvételét a versenyben.

„Én annak a hagyományos megközelítésnek híve vagyok, amely szerint a nő az nő, a férfi pedig férfi. Az anya az anya, az apa pedig apa. És remélem, hogy társadalmunkban megvan a belső morális védelem, amelyet az Oroszországi Föderáció felekezetei diktálnak” – mondta.

Elfogadhatatlan a pekingi olimpia diplomáciai bojkottja

Elfogadhatatlan és hibás döntés a pekingi olimpiának az Egyesült Államok által kezdeményezett diplomáciai bojkottja – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön megtartott hagyományos évvégi sajtótájékoztatóján.

Putyin szerint a politikai bojkott célja Kína fejlődésének feltartóztatása. Úgy vélekedett, hogy a kínai gazdaság mindenképpen az első lesz a világon.

„A sportnak, csakúgy, mint a művészetnek, egyesítenie kell az embereket, nem pedig problémákat teremteni a népek és az államok között” – mondta az orosz elnök.

Korábban írtuk