Fotó: képernyőkép/Youtube, Press TV
Hirdetés

Putyin a motorosok vezetője, Alekszandr Zaldosztanov, a „Sebész” társaságában, fekete pólóban és bőrdzsekiben, egy Ural motor nyergében érkezett.

„Figyelemre méltó az önök hagyománya, amely összefügg annak a legjobbnak a támogatásával, ami csak az orosz ember szívében lehet, és a nagyszerű, hősi történelmünkkel” – mondta köszöntőjében az orosz elnök. Méltatta, hogy „ilyen klassz srácok mutatnak példát a fiataloknak országunkban, és megmutatják nekik, hogyan kell viszonyulni Oroszországhoz” – tette hozzá.

A magukat hazafias és hagyományőrző csoportként pozicionáló motorosok 2014-ben szerepet játszottak a Krím orosz elfoglalásában. A klub a náci Németország felett aratott győzelem évfordulója alkalmából minden évben igyekszik felkeresni az elesett szovjet katonák temetőit, ami feszültségforrás Moszkva és több, az Éjszakai Farkasok útvonala által érintett ország kormánya között.

Az ukrán külügyminisztérium határozott tiltakozását fejezte ki vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnök Krím félszigeten előző nap tett újabb látogatása miatt. A tárca közleménye szerint a látogatást nem egyeztették előzetesen az ukrán féllel, amivel az orosz fél durván megsértette Ukrajna szuverenitását és területi épségét.

A minisztérium szánalmasnak nevezte az orosz félnek és az orosz tömegtájékoztatási eszközöknek azon próbálkozásait, hogy az orosz tisztségviselők krími útjait „szokásos belföldi látogatásokként” értelmezzék. Kijev leszögezte, hogy a Krím és benne Szevasztopol városa Ukrajna szuverén területének szerves részét képezik.

„Az orosz tisztviselők egyetlen útja sem képes megváltoztatni ezen területeknek Ukrajna alkotmányában és törvényeiben foglalt státusát, hanem csak ismételten megmutatja, hogy Oroszország nem tartja tiszteletben a nemzetközi jog általánosan elismert alapelveit és normáit, beleértve az ENSZ Alapokmányát, az ENSZ Közgyűlésének határozatait, valamint azon két- és többoldalú megállapodásokat, amelyeknek Oroszország és Ukrajna is egyaránt részese” – olvasható a tárca közleményében.