„Nem tervezünk totális korlátozásokat, úgynevezett országos karantént bevezetni, amikor a gazdaság, az üzleti tevékenység gyakorlatilag teljesen leáll” – mondta Putyin.

Hirdetés

Megismételte, hogy Oroszország számára az emberek, a családok egészségének védelme jelenti a prioritást. Hozzátette, hogy megítélése szerint Oroszországban sikerült enyhíteni a járványnak a gazdaságra gyakorolt hatását.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője viszont újságíróknak elismerte, hogy Oroszország több régiója a kritikus ponthoz érkezett az új koronavírus elleni küzdelemben. Mint mondta, a Kreml érzékeli, hogy az egészségügyre maximális megterhelés nehezedik a Covid-19 terjedése elleni küzdelemben, és több régióban a rendelkezésre álló kórházi ágyak több mint 90 százaléka foglalt már.

Felhívta a figyelmet, hogy megnövekedett az orvosok és a gyógyszerek iránti igény, „ami nagyon nagy nehézségeket teremt”. Hozzátette, hogy a járvány kezeléséért felelős tisztségviselők és szolgálatok gyakorlatilag megszakítás nélkül dolgoznak.

Korábban írtuk

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes a szerdai virtuális kormányülésen azt mondta, hogy 38 régióban növekszik a megbetegedések száma, további 18-ban instabil, 29-ben pedig viszonylag stabil a járványhelyzet. Közölte, hogy öt régióban az ágyak több mint 95 százaléka, 16-ban pedig több mint a 90 százaléka foglalt már.

A tisztségviselő szerint több régió gyógyszerkészlete csak két hétig vagy addig sem tart ki. Golikova arról tájékoztatta a kormányt, hogy a legsúlyosabb helyzet Omszk és Kurgán megyékben alakult ki.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 17 717-tel 1 581 693-ra emelkedett a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint, ami új rekordot jelent a napi növekményben. A terjedés mértéke 1,1 százalékos, az új esetek 26,5 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (8,6 millió), India (8 millió) és Brazília (5,5 millió) után.

Az aktív esetek száma az elmúlt egy nap alatt 2611-gyel 368 351-re nőtt. A halálos áldozatoké 366-tal 27 301-re, a felépülteké pedig 14 740-nel – ez szintén rekord ebben a kategóriában – 186 041-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 59,2 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 553 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 368 254 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.