Vlagyimir Putyin orosz elnök óva intette a kormányt attól, hogy az Egységes Oroszország párt elsöprő választási győzelme nyomán sokkterápiát alkalmazzon és az állampolgárokra hárítsa át a gazdasági reform terheit.

„Még a sokkterápiára való utalástól is meg kell szabadulni” – közölte az államfő az új összetételű Állami Duma (szövetségi parlamenti alsóház) megválasztásának eredményeit kommentálva. A törvényhozási kamarában a kormánypárt több mint négyötödös többséghez jutott.

„A gazdaságban és a szociálpolitikában olyan kiegyensúlyozott és átgondolt átalakításokra van szükség, amelyek a gazdaság hatékonyságának javítását és struktúrájának átalakítását célozzák, valamint azt, hogy megtérüljön azoknak az állampolgároknak a támogatása, akik erre az állam részéről valóban rászorulnak” – mondta.

Putyin azt ígérte, hogy Oroszország kiegyensúlyozott, az együttműködésre törekvő és agresszivitástól mentes külpolitikát fog folytatni, ám szem előtt fogja tartani nemzeti érdekeit és szavatolni fogja védelmi képességeit.

Az elnök a választáson elért győzelmet a kormánypárt iránti bizalommal indokolta, azzal, hogy az emberek a nehéz helyzetben a stabilitást választották. Szavai szerint az eredmény egyúttal a választóknak a szankciókra és az ország megingatásának kívülről jött kísérletére adott válasz volt.

Az államfő szerint a kormánynak a belpolitikában meg kell hallania az összes – egyebek között a parlamentbe be nem jutott – erő hangját és tovább kell fejlesztenie a többpártrendszert és a civil társadalmat Oroszországban, beleértve a hazafias civil szervezeteket.    

A most 343 képviselői székhez jutott Egységes Oroszországnak legutóbb 2007 és 2011 között volt alkotmányozásra is feljogosító minősített parlamenti többsége. A frakció akkor 315 főből állt, de az alaptörvény módosításához elegendő lett volna 300 mandátum is. Az előző parlamenti ciklusban a kormánypártnak 238 képviselője volt, ami 53 százalékos abszolút többséget jelentett.

MTI
Fotó: MTI