Fotó: ShutterStock (illusztráció)
Hirdetés

Vlagyimir Putyin az Egy övezet, egy út kezdeményezés második pekingi csúcstalálkozója keretében tartott sajtótájékoztatóján reagált arra, hogy a napokban Lengyelország, Németország, Ukrajna és több más ország, köztük Magyarország is felfüggesztette a kőolaj átvételét a Barátság kőolajvezetéken, miután szerves klórvegyületek kerültek a vezetékbe. Igor Gyomin, a Transznyefty orosz olajszállítási vállalat elnökének tanácsadója korábban elmondta, hogy büntetőeljárás indult a kőolajvezeték olajának szándékos szennyezése miatt.

Oroszország a tervek szerint két héten belül stabillá teszi az Európába irányuló kőolajellátást a vezetéken keresztül.

„Tudatában vagyok a történteknek, a részletek azonban ismeretlenek előttem, ahhoz ugyanis, hogy tudjuk, mi történt, vizsgálatot kell lefolytatni” – hangoztatta Vlagyimir Putyin, hozzátéve, hogy röviden beszélt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel.

Az orosz energiaügyi minisztérium szombaton közölte, hogy Alekszandr Novak tárcavezető Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök utasítására tárcaközi vizsgálóbizottságot állított fel a Barátság kőolajvezetéken át érkezett szennyezett olaj ügyében.

A tárca közleménye szerint a bizottságban az orosz szövetségi hatóságok vezetői és helyettesei vesznek részt, beleértve az energiaügyi, valamint az ipari és kereskedelmi minisztériumot, a szövetségi versenyhivatalt, az ásványkincsek kitermelésével foglalkozó Rosznyedr orosz állami ügynökséget, a Szövetségi Környezetvédelmi, Műszaki és Nukleáris Ellenőrző Szolgálatot (Rosztyehnadzor), a Szövetségi Műszaki Szabályozási és Mérésügyi Ügynökséget (Roszsztandart) és a Transznyeftyet.

Putyin szombaton ígéretet tett arra, hogy ha a jelenlegi vizsgálatok nem járnak eredménnyel, akkor a különleges szolgálatokat is bevonja a folyamatba.

A Transznyefty orosz olajszállítási vállalat elnökének tanácsadója pénteken Moszkvában elmondta, hogy büntetőeljárás indult a Barátság kőolajvezeték olajának szándékos szennyezése miatt. Igor Gyomin szerint kimutatták, hogy a szerves klórvegyületek az olajat kisebb termelőktől begyűjtő Szamaranyefty-Terminal magánvállalat felügyelete alatt álló mérőállomáson kerültek be a vezetékbe.

Kedden Fehéroroszország leállította, majd másnap részlegesen újraindította a világos olajszármazékok Ukrajnába, Lengyelországba és a Baltikumba irányuló exportját. Szerdán a lengyel és a német olajfinomítók a szennyezettségre való hivatkozással elutasították az olaj fogadását és az olajtranzit leállt a Barátság kőolajvezeték északi ágán. Magyarországon a Mol pénteken jelentette be, hogy átmenetileg felfüggeszti a kőolaj átvételét a Barátság kőolajvezetéken.