Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az egyik legrangosabb, negyedévente megjelenő amerikai fotós magazinja, a Resource Magazine a világ legjobb 12 portréfotósa között tartja számon Lisa Kristine-t, akinek Enslaved – A modern rabszolgaság címmel nyílt kiállítása a Kogart Házban. A tárlat több mint félszáz fotójának mindegyike felkiáltójel, mely arra a számokkal dokumentálható tényre hívja fel a figyelmet, hogy a földön jelenleg több mint harminc millióan élnek rabszolgasorban.

– Ezek a képek nem esetekről szólnak, hanem emberekről, valódi emberekről, akik olyanok, mint te vagy én, és akiknek ugyanazok a jogok, ugyanaz a tisztelet és megbecsülés jár – hívja fel a képek nézőinek a figyelmét a művésznő, aki hat kontinens több mint száz országában járt, s dokumentálta a helyi kultúrákat. –  Nem múlik el úgy nap, hogy ne jutna eszembe az a sok-sok gyönyörű ember, akivel kegyetlenül bánnak, és akikkel szerencsém volt találkozni. Remélem, e képek felélesztenek egy erőt azokban, akik látják őket. Remélem, hogy ez az erő tüzet csihol, amely rávilágít a rabszolgaságra. E nélkül a fény nélkül a szörnyeteg tovább élhet a sötétben.

A modern kori rabszolgaság mozgatója ma a kereskedelem, a legtöbben egy jobb élet reményében vállalták el a különböző munkákat, s most fizetség nélkül, engedve az erőszaknak, gyakorlatilag ingyen dolgoznak több milliárd dollár nyereséget termelve világszerte. A képek közül Ráza Dzsafar, a 2015-ben alakult a modern kori rabszolgaság megszüntetésére létrehozott Global Sustainability Network szervezet egyik alapítója kiemelte téglahordó férfiakat, akik napi 16-17 órát dolgoznak a 40 fokos hőségben, fejükön tucatnyi, egyenként két kilogrammos téglát cipelve. Lisa Kristine emellett felhívta a figyelmet azokra a ghánai kisfiúkra, akiket a kicsi és finom ujjaik miatt dolgoztatnak azért, hogy a halászok által bedobott és összegabalyodott hálókat egy mesterséges tóban a kibogozzák. Közülük azonban sokan megfulladnak, hiszen úszni sem tudnak.

Az április 30-ig látható kiállítás fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.

BB