Mindeközben ezen a napon is folytatódott a külföldiek és a nyugati erőkkel eggyütműködő afgánok kimenekítése az ázsiai országból.

Hirdetés

Németország már több mint 1600 embert evakuált Afganisztánból a héten, miután a tálibok vasárnap este elfoglalták Kabult. A német védelmi minisztérium pénteken azt közölte, hogy a német hadsereg mostanáig tizenegy járatot indított, és továbbiakat tervez a térségbe küldeni.

Az evakuálásban Norvégia is részt vesz: pénteken Ine Eriksen Soreide norvég külügyminiszer azt közölte a sajtóval, hogy Oslóba érkezett egy norvég, illetve más külföldi állampolgárokkal tele gép. Jóllehet a miniszter nem közölte, pontosan hány embert menekítettek ki Afganisztánból, elmondta, hogy a norvég TV2 és NRK televíziós csatornák munkatársai mellett afgán alkalmazottak és családtagjaik is az Oslóban landolt járaton voltak.

Norvégia a héten korábban már hazaszállította az Afganisztánban dolgozó diplomatáit.

Korábban írtuk

Scott Morrison ausztrál kormányfő ugyancsak pénteken arról tájékoztatott, hogy több mint 160 ausztrál és afgán állampolgárt evakuáltak az ázsiai országból, hozzátéve, hogy a mostani volt a harmadik járat, amelyet kimenekítés céljából Kabulba indítottak.

Figyelmeztetett azonban arra is, hogy kormánya csak azokat tudja evakuálni, akik a kabuli repülőtéren vannak, s ezt azzal indokolta, hogy a főváros többi részén a helyzet kaotikus. Canberra egyelőre nem kommentálta azokat a sajtójelentéseket sem, melyek szerint Ausztrália 600 embert – ausztrál és afgán állampolgárokat – kíván kimenekíteni az országból.

Favvád Csódri pakisztáni tájékoztatási miniszter a Twitteren azt közölte, Iszlámábád két repülőgépet küld Kabulba 350 ember kimenekítésére. Hozzátette, hogy a pakisztáni belügyminisztérium egyúttal megkönnyíti a pakisztáni-afganisztáni határon való átkelést is.

Indonézia szintén bejelentette, hogy 26 állampolgárát, köztük öt diplomatát evakuált Afganisztánból.

A NATO egyik, magát megnevezni nem kívánó tisztségviselője pénteken újságíróknak azt mondta, mostanáig több mint 18 ezer embert evakuáltak a kabuli nemzetközi repülőtérről a múlt hét végi tálib hatalomátvétel óta. Az észak-atlanti szervezet célja, hogy a hét végén megduplázza az evakuálandók számát – tette hozzá.