A TivoliVredenburg nevű utrechti zenei központ ezentúl nem szervez cowboyos-indiános gyerekzsúrokat. A döntés azután született meg, hogy aktivisták rasszistának bélyegezték a rendezvényt – adta hírül a holland közszolgálati média honlapja.
 

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A kritikus hangok egy múlt júniusi rendezvény után csaptak fel. Az Első Fesztiválom elnevezésű gyermekprogram témája “A vadnyugat” volt. Látható volt számtalan cowboy és indián, egy hatalmas indiánsátrat (wigwam) állítottak fel, a 2 és 12 év közötti gyermekek pedig cowboykalapban vagy indiánruhában jelentek meg.

Néhány aktivita nem nézte jó szemmel a rendezvényt. A szélsőbaloldali akciócsoport, a De Grauwe Eeuw – akik korábban életveszélyes fenyegetéstől sem riadtak vissza – az elmúlt ősszel rasszizmus vádjával feljelentette a TivoliVredenburgot.

A TivoliVredenburg szóvivője azt nyilatkozta, ők nem tartották rasszistának a rendezvényt, ám ennek ellenére hasonlókat nem szerveznek majd a jövőben: “Egy mindenki számára nyitott koncertközpont vagyunk, a társadalom változik és úgy tűnik, az ilyen típusú rendezvények erős érzelmeket váltanak ki az emberekből”.

Kiemelte, a júniusi rendezvény egy egyszeri esemény volt és nem tervezték megismételni, ám hozzátette: “A jövőben nem szervezünk olyan eseményeket, amelyek a széthúzást erősíthetik, és sajnálatunkat fejezzük ki, amiért ez megtörténhetett”.

(demokrata.hu)