Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint noha egyelőre nem tervezik, lehetnek újabb találkozók Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között. Az orosz álláspont szerint a felek között még nem működik az egymás felé teendő kis lépések sorozata, Kína pedig a párbeszéd folytatását szorgalmazza.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Pompeo: lehetnek újabb találkozók, de egyelőre nem terveznek 

Lehetséges, hogy az Egyesült Államok és Észak-Korea vezetői újabb találkozókat tartsanak, de egyelőre nincs terv erről – mondta csütörtökön az amerikai külügyminiszter újságíróknak, miután megállapodás nélkül, a tervezettnél több órával korábban véget ért a Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető közötti hanoi csúcstalálkozó.

„Nem tűztünk ki dátumot” – közölte Mike Pompeo újságírókkal egy Vietnamból a Fülöp-szigetekre tartó repülőgép fedélzetén. „Az az érzésem, hogy ez egy ideig így lesz. Át kell kicsit gondolnunk a dolgokat” – mondta.

Fülöp-szigeteki tisztségviselők szerint Pompeo látogatása során várhatóan tárgyal az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek közötti 1951-es kölcsönös védelmi egyezmény felülvizsgálatára vonatkozó javaslatról és a dél-kínai-tengeri területi konfliktusok ügyéről is.

Trump csütörtökön a vietnami Hanoiban tartott sajtóértekezletén jelentette be, hogy nem jutott megállapodásra az észak-koreai vezetővel sem a nukleáris leszerelésről, sem a Phenjan elleni szankciók kérdéséről. A kétnapos csúcstalálkozó a tervezettnél több órával korábban ért véget.

A két vezető előzőleg mintegy két órán át tárgyalt. Trump azt mondta, hogy Kim a büntetőintézkedések feloldását kérte, de ő ezt elutasította. Hozzátette, Kim biztosította arról, hogy tartózkodnak az atom- és rakétakísérletektől. Az észak-koreai vezető késznek mutatkozott országa egyes nukleáris helyszíneinek feladására, de nem azokéra, amelyeket az amerikaiak akartak. Ezért cserébe pedig az Egyesült Államok nem kívánta feloldani az Észak-Korea ellen meghozott összes büntetőintézkedést, márpedig Phenjan ezt gondolta – fejtette ki.

Az amerikai külügyminiszter Venezuelával kapcsolatban is nyilatkozott a repülőgépen tartózkodó újságíróknak. Kijelentette: az Egyesült Államok továbbra is dolgozik a terveken, amelyek által lehetővé válna bejuttatni Venezuelába az országnak szánt humanitárius segélyeket.

Az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó ellenzéki vezető a múlt szombaton megpróbálta bejuttatni a Kolumbiában és Brazíliában felhalmozott – javarészt az Egyesült Államok által küldött – humanitárius segélyeket Venezuelába, de a Nicolás Maduro hivatalban lévő elnökhöz hű fegyveres erők útját állták a szállítmányoknak. A segélyeket bejuttatni próbáló tüntetők és a fegyveres erők között összecsapások törtek ki, amelyekben különböző források szerint többtucatnyian meghaltak, és több százan megsebesültek.

A venezuelai ellenzék az országot sújtó humanitárius válságra hivatkozva kérte a segélyszállítmányokat. Maduro azonban tagadja a válság létét, a gazdasági problémákért az amerikai szankciókat teszi felelőssé. Szerinte a segélyszállítmány csak egy „ürügy” egy amerikai katonai beavatkozásra.

Észak-koreai külügyminiszter: Phenjan ésszerű javaslatot tett, de Washington többet követelt

Észak-Korea ésszerű javaslatot tett a nukleáris leszereléssel összefüggésben az Egyesült Államoknak, de Washington többet követelt – közölte Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter csütörtökön hanoi sajtókonferenciáján.

Hangsúlyozta: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök komoly megbeszélést folytatott a csúcstalálkozón, amelyen kölcsönösen önmérsékletet tanúsítottak.

Ri Jong Ho szerint Észak-Korea felvetette, hogy kész felszámolni a jongbjoni atomlétesítményt a szankciók részleges feloldásáért cserébe. Mint mondta, nem minden büntetőintézkedés feloldását követelték, hanem csak azokat, amelyek ártanak a polgári lakosságnak.

Kiemelte: Washington azonban egy intézkedéssel többet követelt a jonbjoni leszerelésnél.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a vietnami Hanoiban tartott sajtóértekezletén jelentette be, hogy nem jutott megállapodásra Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel sem a nukleáris leszerelésről, sem a Phenjan elleni szankciók kérdéséről.

Kreml: még nem működik a felek között az egymás felé teendő kis lépések gyakorlata

A Kreml elemezni fogja az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót, de a jelek szerint még mindig nem működik a felek között az egymás felé teendő kis lépések gyakorlata – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető második, szerdán és csütörtökön Hanoiban megtartott találkozója közös nyilatkozat elfogadása nélkül ért véget. 

Peszkov Trump és a Fehér Ház más magas rangú tisztségviselőinek nyilatkozataira hivatkozva úgy vélekedett, hogy a Washington és Phenjan közötti tárgyalási folyamatnak nincs vége, amit pozitív fejleményként értékelt. Mint mondta, a Kreml várja a további részleteket, egyebek között az észak-koreai fél magyarázatát arról, hogy miért maradt el a megállapodás. 

Úgy vélekedett, hogy a feleknek az egymással szembeni túlzott elvárásai jelenthetik a gondok forrását, és még mindig nem működik az apró lépések gyakorlata.

Peszkov, aki megkerülte annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy Moszkva milyen segítséget nyújtott Észak-Koreának a találkozó előkészítésében, kijelentette, hogy bár a konkrét időpontról még mindig nem született megállapodás, de továbbra is napirenden van az orosz-észak-koreai csúcstalálkozó megrendezése. Közölte továbbá, hogy az elnöki hivatal munkatársai nem fognak találkozni a kétoldalú kormányközi bizottság március elejei ülésére Phenjanból Moszkvába érkező küldöttség tagjaival.

A szóvivő szerint a Kreml apparátusának képviselői nem találkoznak majd Delcy Rodríguez venezuelai alelnökkel sem, aki pénteken tárgyal az orosz fővárosban. (Marija Zaharova külügyi szóvivő bejelentette, hogy Szergej Lavrov külügyminiszter fogadja majd a dél-amerikai országból érkező vezetőt.)

Peszkov az orosz-amerikai kapcsolatokra kitérve hangsúlyozta, hogy újabb csapást mérne a kétoldalú viszonyra, ha Washington újabb szankciókat hirdetne meg Moszkvával szemben. Ezt kijelentve arra reagált, hogy az amerikai kongresszus a büntetőintézkedések egy újabb csomagját készíti elő. 

A szóvivő úgy vélekedett, hogy nem kell komolyan venni azt az amerikai törvényjavaslatot, amely az amerikai hírszerzés feladatául szabná Vlagyimir Putyin orosz elnök jövedelmének feltárását.

Abe Sindzó: Japán támogatja Trump álláspontját, hogy nem tett engedményeket Észak-Koreának

Japán támogatja Donald Trump amerikai elnök álláspontját, hogy nem tett engedményeket Phenjannak a nukleáris leszereléssel kapcsolatban a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel Vietnamban folytatott csütörtöki tárgyalásokon – jelentette ki Abe Sindzó japán kormányfő újságíróknak, miután az amerikai vezetővel egyeztetett telefonon.

„Trump az atomfegyver-mentesítés megvalósítása melletti elhatározott szándéka miatt nem tett könnyelműen engedményeket. Támogatjuk Trump úr álláspontját” – jelentette ki Abe.

A japán miniszterelnök aláhúzta, hogy országa továbbra is szorosan egyeztet az Egyesült Államokkal az észak-koreai nukleáris- és ballisztikusrakéta-programja miatt. Egyben kifejezte szándékát, hogy következőként ő egyeztessen személyesen az észak-koreai vezetővel. 

A japán kormányfő szerint Trump a phenjani vezetővel tartott találkozón felvetette az észak-koreai ügynökök által elhurcolt japán állampolgárok kérdését is. Abe hangsúlyozta: Tokió addig nem fogja rendezni kapcsolatait Phenjannal, vagy gazdasági támogatást nyújtani Észak-Koreának, míg a kommunista rezsim nem ad számot az elhurcoltakról, és nem adja ki a még életben lévőket.

Tokió hivatalosan 17 japán állampolgárt tart számon, akiket a kommunista állam az 1970-es és az 1980-as években elraboltatott. 2002-ben ötüket szabadon engedték. Phenjan állítása szerint nyolc japán időközben meghalt, míg a névsoron szereplő személyek közül négyen sosem léptek Észak-Korea területére.

Trump a nap folyamán bejelentette, nem jutott megállapodásra Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel sem a nukleáris leszerelésről, sem a Phenjan elleni szankciók kérdéséről. Trump azt mondta, hogy Kim a büntetőintézkedések feloldását kérte, de ő ezt elutasította.

Kína a párbeszéd folytatását szorgalmazza

Az Észak-Korea legfőbb szövetségesének számító Kína a párbeszéd folytatására biztatta csütörtökön Washingtont és Phenjant, miután megállapodás nélkül, a tervezettnél több órával korábban véget ért a két ország vezetőjének hanoi csúcstalálkozója.

„Remélem, hogy mindenki képes felfogni, hogy a (Koreai)-félsziget nukleáris ügye évek óta húzódik” – mondta Lu Kang kínai külügyi szóvivő. „Ezt a problémát nem lehet egyik napról a másikra megoldani, nem lesz könnyű. Ha az lenne, nem tartana még most is” – vélekedett szokásos sajtótájékoztatóján.

A kínai külügyi szóvivő a párbeszéd folytatására biztatta Washington és Phenjant, valamint arra, hogy „vegyék figyelembe egymás aggályait”.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a vietnami Hanoiban tartott sajtóértekezletén jelentette be, hogy nem jutott megállapodásra Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel sem a nukleáris leszerelésről, sem a Phenjan elleni szankciók kérdéséről. A kétnapos csúcstalálkozó a tervezettnél több órával korábban ért véget.

A két vezető előzőleg mintegy két órán át tárgyalt. Trump azt mondta, hogy Kim a büntetőintézkedések feloldását kérte, de ő ezt elutasította. Hozzátette, Kim biztosította arról, hogy tartózkodnak az atom- és rakétakísérletektől. Az észak-koreai vezető késznek mutatkozott országa egyes nukleáris helyszíneinek feladására, de nem azokéra, amelyeket az amerikaiak akartak. Ezért cserébe pedig az Egyesült Államok nem kívánta feloldani az Észak-Korea ellen meghozott összes büntetőintézkedést, márpedig Phenjan ezt gondolta – fejtette ki.