Az olimpiai játékoknak otthont adó japán metropoliszban 4058 új fertőzöttet azonosítottak. A 24 órán belül regisztrált koronavírusos megbetegedések száma még sosem lépte át a négyezer főt. Az olimpia szervezői 21 új esetet jelentettek.

Hirdetés

A japán kormány pénteken hosszabbította meg a járvány miatt bevezetett rendkívüli jogrendet augusztus végéig, egyszersmind kiterjesztette Tokióval szomszédos három prefektúrára, valamint Oszakára.

Malajziában szintén rekordszámú új fertőződést, 17 786 koronavírusos esetet regisztráltak. A fővárosban, Kuala Lumpurban fekete zászlót lengető fiatalok kisebb csoportja követelte Muhyiddin Yassin kormányfő lemondását a szerintük rossz járványkezelés miatt.

Thaiföldön szintén rekordot döntött a napi esetszám 18 912 új koronavírus-fertőzöttel. Az összes fertőzött száma ezzel már csaknem eléri a 600 ezer főt. A járvány hivatalosan azonosított halálos áldozatainak a száma 4857. A thaiföldi kormány közölte, hogy az új esetek 60 százalékát, de a fővárosban, Bangkokban már az esetek 80 százalékát a vírus delta variánsa okozta.

Korábban írtuk


Egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy a koronavírus delta variánsa halálosabb lenne, mint a korábbi változatok, az viszont beigazolódott, hogy sokkal gyorsabban képes terjedni – mondta a Reuters hírügynökségnek Szupakit Szirlak, a thaiföldi orvostudományi hivatal főigazgatója.

Közben Kínában, a keleti országrészben fekvő Nancsingban szintén kimutatták a vírus delta variánsát a repülőtéri takarítószemélyzet tagjaiban, akik előzőleg egy Oroszországból érkező járaton dolgoztak.

„A Covid-19-fertőzések száma 80 százalékkal nőtt a világon az elmúlt négy hétben. Fennáll a veszély, hogy elveszítjük a vírus elleni küzdelemben nehezen elért eredményeket; a világ sok országának egészségügyi rendszere túlterhelt” – mondta pénteken sajtótájékoztatón Tedrosz Adanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.