Az utóbbi 24 órában 29 875 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-Cov-2). Ez csaknem harmincszázalékos növekedés az előző csúcsértékhez, a csütörtökön regisztrált 23 679-hez képest, és a járvány rohamos gyorsulását jelzi. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 598 halálesetet regisztráltak egy nap alatt. Az előző rekord 590 volt, szerdán jegyezték fel.

Hirdetés

Ugyancsak a járványhelyzet gyorsuló ütemű romlását jelzi, hogy minden korábbinál magasabbra, 156-ra emelkedett az egyik legfontosabbként számon tartott mutató, az előző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma. Ez hétpontos emelkedés az előző rekordhoz, a csütörtökön regisztrált 149-hez képest. A tudományos és politikai közmegegyezés szerint ezt a mutatót 50 közelébe, lehetőleg 50 alá kell csökkenteni ahhoz, hogy a fertőzési láncolatok feltárásán és megszakításán dolgozó helyi egészségügyi hivatalok visszaszerezhessék az ellenőrzést a vírus terjedése felett.

Tudósok és vezető politikusok napok óta hangsúlyozzák, hogy a járvány második hullámának megfékezésére november eleje óta bevezetett korlátozások révén nem csökkent kellőképpen a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, találkozások száma, ezért újabb szigorításokra van szükség.

Így például Angela Merkel kancellár a szövetségi parlamentben (Bundestag) szerdán elmondott beszédében kiemelte, hogy újabb intézkedések nélkül ismét exponenciális, robbanásszerű emelkedésnek indulhat az új fertőződések száma, ami tovább növelné az egészségügyi ellátórendszer terheit és még magasabbra emelné a járvány halálos áldozatainak számát.

Korábban írtuk

A politikusok nyilatkozatai alapján napokon belül, valószínűleg a hétvégén rendkívüli tanácskozást tartanak a szövetségi kormány vezetői a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányfőkkel. Várhatóan a kiskereskedelem, a szolgáltatások és az oktatási, illetve napközbeni gyermekellátási rendszer működésének csaknem teljes körű felfüggesztéséről döntenek. A társadalom és a gazdaság működését messzemenően befagyasztó zárlat legkésőbb december 24-én léphet érvénybe, és január 10-ig tarthat.

Az új esetekkel együtt már 1 272 078 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban. A járvány halálos áldozatainak száma 20 970-re emelkedett.