Fotó: MTI/AP/Rafik Makbúl
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő nő derékig érő vízben gázol a heves esőzések miatt elárasztott utcán Mumbaiban 2021. május 17-én. A hatóságok több százezer embert próbáltak meg evakuálni az államban az India nyugati partja felé tartó Tauktae ciklon miatt
Hirdetés

A genfi székhelyű IDMC (Internal Displacement Monitoring Centre) és Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) felmérése szerint tavaly 40,5 millió emberrel nőtt a belső menekültek száma, ez a legjelentősebb emelkedés az elmúlt tíz évben.

Alexandra Bilak, az IDMC igazgatója az AFP-nek nyilatkozva azt mondta, hogy mindkét adat szokatlanul magas, a folyamat pedig „példátlan”.

A belső menekültek száma a duplája a külföldre menekültek számának, tavaly ugyanis 26 millióan menekültek el otthonukból úgy, hogy átlépték saját országuk határát.

Jan Egeland, az NRC vezetője sokkolónak nevezte, hogy másodpercenként legalább egy ember kényszerült elhagyni saját otthonát. Ez arra utal szerinte, hogy „nem vagyunk képesek magunkat megvédeni a konfliktusoktól és a természeti csapásoktól”.

Korábban írtuk

Bilak ráadásul felhívta a figyelmet arra, hogy a mért rekord feltehetően alacsonyabb a valós számnál. A koronavírus-járvány ugyanis nehezítette az adatgyűjtést, tartva a fertőzéstől sokan nem mentek menedékhelyekre. A járvány továbbá súlyosbította a menekültek szociális-gazdasági helyzetét, és a számuk tovább növekedhet az országok válságba sodródásával.

A belső menekültek háromnegyede természeti csapás és extrém időjárási körülmények miatt kényszerült otthona elhagyására, a ciklonok, monszunok, heves esőzések és árvizek a sűrűn lakott régiókat éríntették Ázsiában és a csendes-óceáni térségben, és rendkívül súlyos volt a hurrikánszezon az Atlanti-óceán térségében. A Közel-Keleten és a szubszaharai térségben a sokáig tartó esőzések okozták a bajt.

Bilak szerint a klímaváltozás miatt az ilyen katasztrofális természeti csapások gyakorisága és intenzitása nőni fog, ezzel együtt pedig a belső menekültek számának a növekedése várható.

Mintegy tízmillió belső menekült fegyveres konfliktusok és erőszakcselekmények miatt hagyta el otthonát az etiópiai Tigrében zajló harcok, Mozambik északi részében és Burkina Fasóban pedig a dzsihadisták támadásai elől menekülve. De folytatódott a menekültáradat a végeláthatatlan háborúk sújtotta Szíriában, Afganisztánban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Mig a természeti csapások elől menekülők viszonylag gyorsan visszatérhetnek újjáépített otthonukba, a háborúk és erőszak elől menekülők esetében ez általában jóval tovább tart.