Mintegy 55 ezer elsőfokú menedékkérelmet nyújtottak be októberben az Európai Unióban, illetve Norvégiában és Svájcban, ami a legmagasabb szám idén – írta kedden közzétett jelentésében az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO).

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A szervezet közlése szerint ehhez jön még hozzá nagyjából ötezer ismét benyújtott kérelem, az összesített szám így 60 ezer körüli, magasabb az idei havi átlagnak számító 51 ezernél.

Bár ez 2018-ban rekordnak számít, az év első 10 hónapjában így is kevesebb volt az igénylők száma (522 ezer) a tavaly regisztráltnál (597 ezer).

A kérelmezők legnagyobb csoportját a szíriai (6740), az afgán (4921) és az iraki (3869) állampolgárok tették ki októberben, de nőtt az irániak és a törökök száma és részaránya is, így immár utóbbiak kerültek a lista negyedik és ötödik helyére.

Októberben 3170 iráni állampolgár kért menedéket Európában, több mint az elmúlt két évben bármikor. Közülük átlagosan minden harmadik jut menekültstátushoz a korábbi adatok alapján. A török kérelmezők száma 2880 volt, ami ugyancsak rekordnak számít, nekik 44 százalékuk nyer menedékjogot.

Jelentősen nőtt a georgiai, a venezuelai és az albán kérelmezők száma is, akinek a helyzetét megkönnyíti, hogy vízummentesen utazhatnak be az EU-ba.

Az európai hatóságok októberben mintegy 50 ezer ügyben döntöttek, a kérelmek körülbelül 34 százalékát hagyva jóvá. A legnagyobb eséllyel a szíriaiak, a jemeniek, az eritreaiak kaptak menekültstátust, a lista másik végén a macedónok és a moldovaiak álltak.

Az elsőfokú határozatra váró, függő ügyek száma október végén 441 ezer volt.