A néppárti politikus szerint a kibocsátási jogok kereskedelmi rendszerét ma még ellentmondások terhelik. A képviselő emlékeztetett, hogy Nagy-Britanniában tavaly nagy összegű adócsalás történt egy kvóta adás-vétel során. Gyürk András emlékeztetett arra is, hogy a közelmúltban a magyar kormány által értékesített kvótákról derültek ki, hogy szabálytalanul kerültek vissza az uniós emisszió-kereskedelmi rendszerbe. A visszaélések pedig különösen azokat a szereplőket hozzák hátrányos helyzetbe, akik valódi erőfeszítéseket tesznek a környezeti károk mérséklésére.

A fideszes európai parlamenti képviselő hangsúlyozta: a rossz példákból okulva fel kell számolni a kiskapukat és meg kell teremteni a teljes körű jogi összhangot a nemzetközi és az uniós éghajlatvédelmi szabályozások között, valamint meg kell erősíteni az uniós felügyeleti eljárásokat is.

„Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy a magyar kormánynak az Országgyűlés szakbizottsági határozatának megfelelően tartózkodnia kell attól, hogy az új kabinet felállása előtt további kibocsátási jogokat értékesítsen” – emelte ki Gyürk András.