Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Korábban a helyi határvédelem illetékesei hiába próbálták rendezni a konfliktust. Pénteken a pekingi és az újdelhi külügyminisztérium illetékesei is megbeszéléseket folytattak a témában. Szombaton alezredesi rangú területi parancsnokok ültek össze. Az indiai hadsereg szombati közleménye mindössze annyiról számolt be, hogy az indiai és a kínai illetékesek folyamatos párbeszédet folytatnak diplomáciai és katonai csatornákon.

Az érintett terület India északnyugati részén, a Kasmírhoz tartozó Ladakhban fekszik. Ezen a vidéken a két ország határvitája India és Pakisztán függetlenné válásáig, 1947-ig nyúlik vissza. A kínai ellenőrzés alatt álló Akszai Csin nevű területről indiai részre átfolyó Galván folyó völgyébe május elején kínai katonák érkeztek, amire válaszul India is több ezer katonát mozgósított. A kínai csapatok többszöri felszólítás után sem távoztak, a kínai és indiai katonák pedig többször összeverekedtek, kővel dobálták egymást, és össze-összeszólalkoztak. A kínaiak sátrakat állítottak és bunkerépítéshez szükséges építőanyagot hoztak a folyóvölgybe.

A két ország között legutóbb 2017-ben, a szintén vitatott szikkimi határvidéken volt hasonló határvillongás, az indiai-bhutáni-kínai hármashatárnál fekvő Doklam-fennsíkon.

Korábban írtuk

A kasmíri térséghez tartozó Ladakhban Kína csaknem egy magyarországnyi, 90 ezer négyzetkilométer indiai területet követel magának, India viszont azt állítja, hogy a kínai fennhatóság alatt álló Akszai Csin-fennsík 38 ezer négyzetkilométere Ladakh természetes része, s ezért Indiához kell tartoznia.