Ködbe burkolózik a balliberális többségű berlini városvezetés, ha a menekültek moduláris elhelyezésének (MUF) építési programjának számairól kérdezik – összegzett csütörtökön megjelent cikkében a német Focus Online.

Hirdetés

A német fővárosba évente több ezer migráns érkezik, egy részük a német állam – vagyis az adófizetők – pénzén repülőgéppel a migrációs szempontból legrosszabb helyzetben lévő Görögországból és Ciprusról. Az Angela Merkel vezette német kormány ezért 2016-ban úgy döntött, hogy úgynevezett MUF-lakótelepeket épít nekik, a tervek szerint összesen 48-at. Csakhogy a szociáldemokrata, zöld- és szocialista többségű berlini városvezetők maguk sem tudják (vagy nem akarják) közzétenni az építkezések pontos költségét, pedig erre a közpénzek felhasználására és az átláthatóságra vonatkozó német törvények kötelezik őket

– derül ki a Focus oknyomozó riportjából.

Berlinben máshogy képzelik az átláthatóságot

A német hírportál „hosszas kutatómunkával összegyűjtött információi” alapján Matthias Kollatz, a berlini szenátus szociáldemokrata gazdasági vezetője szerint 2018 elején körülbelül 16 millió euróba került egy migránsszálló megépítése. A tervezett 48 esetében ez összesen 768 millió eurót jelent. Hogy ezek tisztán az építési költségek-e, vagy tartalmaznak esetleg más költségeket is, arra a szenátor nem tért ki.

Korábban írtuk

A migránsok integrációjáért felelős berlini testület 2021 februári adatai szerint egy migránsszálló felépítése átlagosan 17,3 millió euróba kerül. A berlini városfejlesztési tanács április elején már azt közölte, hogy egy-egy költsége mintegy 20 millió euró.

A teljes program tehát nem 750 millióba, hanem több mint egymilliárd eurójába kerül a német adófizetőknek.

A lap szerint az eltérést a városvezetők az euró–dollár árfolyamának ingadozásával magyarázzák, ami azért elgondolkodtató, mert az euró nem volt még olyan erős az amerikai fizetőeszközzel szemben, mint az elmúlt három évben.

A teljes cikket a hirado.hu oldalán olvashatják.