Fotó: MTI/EPA/Mohamed Abu Obaid
Tüntetők gumikat égetnek Kartúmban
Hirdetés

Burháni egyúttal azt is közölte, hogy hamarosan új, „technokrata kormányt” alakítanak, szakértők részvételével, valamint új parlamentet fiatalok részvételével. Az új kabinet fogja irányítani az országot a választásokig – tette hozzá.

Szerinte azért volt szükség a hadsereg beavatkozására, mert a hivatalban lévő politikusok csak veszekedtek egymással.

Szudán tájékoztatási minisztériuma katonai puccsnak minősítette a történteket, amelyet szerinte a népnek kell megakadályoznia. A minisztérium egyúttal megerősítette: őrizetbe vették Abdullah Hamdok miniszterelnököt és a kormány több tagját. Hamdokot állítólag azért hurcolták el, mert nem akarta közleményben támogatásáról biztosítani a puccsistákat.

Burháninak alig egy hónap múlva át kellett volna adnia az átmeneti tanács vezetését egy választott civil vezetőnek.

Korábban írtuk

Legutóbb szeptemberben került sor egy sikertelen puccskísérletre. Azóta fokozódott a feszültség az úgynevezett demokráciapárti tábor, illetve azok között, akik nagyobb beleszólást engednének a hadseregnek az ország életébe.

Hétfőn tüntetők ezrei özönlötték el Szudán fővárosát, Kartúmot, és a Nílus másik partján, vele szemben elhelyezkedő Omdurmánt. Interneten megjelent felvételek szerint a tiltakozók utcákat barikádoztak el, gumiabroncsokat gyújtottak fel, miközben a biztonsági erők könnygázzal oszlatták a tömeget.

Egészségügyi források elmondták, hogy a megmozdulásokban legalább 12 tüntető megsebesült.

Az események miatt aggodalmát fejezte ki az Arab Liga, Emmanuel Macron francia államfő, Heiko Maas német külügyminiszter, Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Jeffrey Feltman, az amerikai kormány „Afrika szarvával” foglalkozó különmegbízottja, valamint Volker Perthes, az ENSZ szudáni különmegbízottja, is. „Felszólítom a hadsereget, hogy azonnali hatállyal bocsássa szabadon a fogva tartott személyeket” – fogalmazott az ENSZ különmegbízottja. Hozzáfűzte, hogy a letartóztatások „elfogadhatatlanok”.

Szudánt harminc éven át Omár el-Besír elnök irányította kemény kézzel. Besírt tömegtüntetések nyomán a hadsereg 2019-ben buktatta meg. Ezt követően a civilek a katonasággal karöltve átmeneti kormányt hoztak létre, amelyet világszerte üdvözöltek.

Besír megbuktatása óta az országot úgynevezett szuverén tanács vezeti, amely a civilek és a hadsereg közötti törékeny hatalommegosztási egyezményen alapul. Terv szerint 2024-ben tartanának választásokat az országban.