Mesterlövészek figyelik a tetőkről éjjel és nappal a Szent Márk teret az olaszországi Velencében, ahova a karnevál utolsó napjaiban több százezer embert várnak, és a tömeget az esetleges kamionos merényleteket akadályozó úttorlaszokkal is védik.

Rendkívüli a biztonsági készültség Velencében, ahol a legutóbbi hétvégén százhúszezer olasz és külföldi vett részt az utcai farsangi rendezvényeken. A közelgő lesz a farsangzáró szombat és vasárnap és a karnevál végét jelentő húshagyó kedden is jelentős számú látogatót várnak.

A velencei napilapok információi szerint az olasz terrorelhárítás speciális egységeinek háromszáz emberét rendelték a legforgalmasabb helyszínekre. A központi Szent Márk térre néző tetőkön, többek között a harangtorony és a Correr-múzeum tetején, éjjel-nappal hat órás turnusban váltják egymást a mesterlövészek, akik esetleges terrortámadás esetén tudnak beavatkozni.

A videókamerákkal pásztázott Szent Márk téren tilos az álarcviselés. A térre biztonsági kapukon keresztül lehet bejutni, a látogatók poggyászait is átvizsgálják. A tömegből a zsebtolvajokat is kiszűrik jelmezbe öltözött rendőrök. A hatóságok máshol is az álarcok eltávolítását kérhetik a jelmezesektől, ha ezt biztonsági okokból szükségesnek találják.

A velencei piacteret, ahol a jelmezesekkel teli farsangi kocsik felvonulását tartják, úttorlaszokkal vették körbe esetleges kamionos vagy más járművel tervezett merényletkísérletek elhárítására.

Velencében tavaly farsangkor vezették be először az álarcviselési tilalmat a párizsi terrortámadásokat követően, azóta a biztonsági intézkedéseket tovább szigorították.

MTI