Fotó: ShutterStock.com/AFPics
Hirdetés

Svédország koronavírus-járványra adott válasza különbözött az európai országok többségétől, mert Stockholm inkább az önkéntes fizikai távolságtartásra hagyatkozott a szigorú lezárások és korlátozások helyett.

A 10,3 milliós lélekszámú skandináv országban 622 102 fertőzöttje és 12 569 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins baltimore-i egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálozási ráta sokkal magasabb, mint szomszédos országokban, de még így is alacsonyabb számos olyan európai ország arányszámainál, ahol az élet gyorsan visszatért a normális kerékvágásba.

A magas halálozási arány heves vitához vezetett a hatóságok enyhe válaszának helyességéről. A Közegészségügyi Intézet és járványügyi főszakértője, Anders Tegnell is a bírálatok kereszttüzébe került.

Johan Carlson elmondta, hogy a járvány tavaly tavaszi kezdete óta több halálos fenyegetést is kaptak, és az elmúlt időszakban szinte mindennapossá váltak az agresszív üzenetek. Ezek többsége az intézet szóvivői vagy az alkalmazottak családtagjai ellen irányul. Néhány munkatársnak emiatt rendőri védelmet kellett kérnie. A legsúlyosabb ügyeket a rendőrség vizsgálja, és az intézet irodáinál megerősítették a biztonsági intézkedéseket – árulta el Carlson.

Korábban írtuk

Tegnell egy tavaly júniusi interjúban elmondta, hogy őt is halálosan megfenyegették.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök hangsúlyozta: a fenyegetőzések haraggal töltötték el. Hozzátette: az elkövetők átléptek egy vonalat azzal, hogy olyan embereket vettek célja, akik csak a munkájukat végzik, és mindent megtesznek mások életének megmentéséért.