A hírportál a karácsony napján a nyugat-belgiumi Genkben késeléssel végződött összetűzésről tudósított. A késelés után egy afgán gyanúsítottat letartóztattak, egy 18 éves helyi férfi pedig kórházban lábadozik. Az összecsapások résztvevői gyakran kiskorú menekültek, akik életkoruk miatt nem toloncolhatók ki az országból – emlékeztetett a brüsszeli lap, de leszögezte, hogy a legutóbbi késelésnél – bár a gyanúsítottat hivatalosan kiskorúként regisztrálták – a nyomozás során kiderült, hogy valójában felnőtt.

Hirdetés

A hírlap rámutatott, hogy Belgiumba legnagyobb számban afgánok érkeznek, akiknek 60 százaléka kísérő nélküli kiskorú. Ugyanakkor egyre többször fordul elő, hogy felnőtt afgánok különböző előnyök megszerzése végett kiskorúként regisztráltatják magukat, ezért a hatóságok több esetben csontvizsgálatot végeznek.

Sammy Mahdi migrációért és menekültügyéért felelős belga kereszténydemokrata miniszter e vizsgálatok felgyorsítását kezdeményezte minap a belga parlamentben. Mahdi szerint az embercsempészeket többször a kiskorú menekülteknek járó, mintegy 3500 eurós évi támogatásból fizetik ki, ezért a miniszter bejelentette, hogy jövő évtől csak az összeg egynegyedét folyósítják, a többit a gyermekgondozás költségeinek fedezésére fordítják.

Marino Keulen a limburgi tartományban található Lanaken polgármestere azt nyilatkozta a De Standaard napilapnak, hogy a helyi menekültközpontban „az afgánok sok gondot okoznak”.

„Időről időre betörnek egy ablakot vagy összezúznak néhány bútort. Ez elbátortalanítja a személyzetet, akik közül néhányan már fel is mondtak” – mondta Keulen.

Sammy Mahdi a napilapnak adott nyilatkozatában ezt azzal magyarázta, hogy „az afgánok kevésbé iskolázottak, mint iraki vagy szír menekülttársaik, ráadásul ezek a közösségek nem is jönnek ki jól egymással”. A miniszter az is kijelentette, hogy „jobb lenne, ha a menedékkérők, beleértve a kiskorúakat is, addig várakoznának a határnál, amíg hivatalosan menekültstátuszt nem kapnak”.

„A menedékkérők mintegy kétharmada nem jogosult a nemzetközi védelemre. De ha egyszer már az európai határokon belül vannak, nem lehet őket eltávolítani” – tette hozzá Mahdi.

Korábban írtuk