Fotó: shutterstock.com/gpointstudio
Hirdetés

A rendezvényt a múlt héten Pag szigetén tartották. Csaknem nyolcezer, 19 és 27 év közötti fiatal vett részt a többnapos strandbulin – ismertette Martin Reitstätter, a fesztivál szervezője csütörtökön a dpa német hírügynökséggel, amely 215 fertőzöttről számolt be.

Az osztrák hatóságok felszólították a fesztiválról hazatért személyeket: teszteltessék magukat, hogy ki tudják szűrni az esetleges további fertőzötteket.

Reitstätter azt állította, hogy a résztvevőket kétszer is ellenőrizték, hogy beoltották-e őket, negatív vírusteszttel rendelkeznek-e, vagy adott esetben nemrég gyógyultak meg a fertőzésből. Azt hangoztatta, hogy mindenben az osztrák és a horvát kormány előírásaihoz tartották magukat. Egyben visszautasította azt a Der Standard című osztrák lapban megjelent állítást, amely szerint a fesztiválon hanyag ellenőrzés volt.

A szervezők által végzett felmérés szerint a rendezvényen részt vett emberek mintegy 60 százaléka a koronavírus elleni védőoltások valamelyikének legalább az első adagját megkapta. „Ami a leginkább ijesztő számunkra, hogy a pozitívan teszteltek közül nagyon sok beoltott van” – emelte ki Reitstätter.

Korábban írtuk


Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi tárcavezető szerint az új fertőzöttek mintegy harmadát külföldi utazásokkal lehet összefüggésbe hozni.

Ausztriában a járvány kitörése óta több mint 658 ezer fertőzöttet azonosítottak, akik közül 10 737-en hunytak el a kórban.