Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A Hodeida jemeni kikötővárosért vívott harcoknak az utóbbi 24 órában legkevesebb 149 halálos áldozata van – 110 lázadó, a kormányerőkhöz hű 32 fegyveres és hét civil – közölték hétfőn katonai és kórházi források.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az Irán támogatta síita lázadók, a húszik nagyon erős ellenállást fejtenek ki a Szaúd-Arábia támogatta kormányerőkkel szemben az ország nyugati részén, a Vörös-tenger partján lévő város egyes kerületeiben. A felkelők visszavertek például egy támadást, amelynek a célja a kikötő elfoglalása volt. A kormányerőket segítő nemzetközi katonai koalíció közben harci gépekkel támadja a húszikat.

A hodeidai harcok júniusban kezdődtek el, de november 1-je óta sokkal intenzívebbé váltak, ez idő alatt 592 ember halt meg; 460 lázadó, 125 lojalista fegyveres és hét civil. 

Szaúd-Arábia szövetségeseivel 2015-ben avatkozott be a jemeni polgárháborúba a nemzetközileg elismert kormány oldalán, miután az Irán támogatását élvező síita felkelők elfoglalták az ország fővárosát. A konfliktusnak számtalan civil áldozata van, emellett Jemenben mintegy kétmillió ember vált földönfutóvá, és az ország lakosságának nagy részét a fegyveres konfliktus miatt éhínség fenyegeti, ami miatt számos bírálat érte már Szaúd-Arábiát.