Hillary Clinton egyik jómódú cimborája a 2016-os elnökválasztás előtt félmillió dollárral járult hozzá ahhoz, hogy néhány nő szexuális zaklatással vádolja meg Donald Trumpot – írja a The New York Times (NYT) cikkére hivatkozva a Fox News hírcsatorna honlapja.


Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A szóban forgó hölgy nem más, mint az Esprit divatcég alapítója és a Clinton-kampány egyik legnagyvonalúbb támogatója, Susie Tompkins Buell. A NYT megdöbbentő információi szerint Buell annak a Lisa Bloom nevű sztárügyvédnek adott pénzt, aki akkoriban éppen a Donald Trumpot vádló nőkkel dolgozott együtt. 
Bloom azzal az indokkal próbált adományozókat maga mellé állítani, hogy olyan nőket képvisel, akiknek “van bátorságuk” felemelni a szavukat Trump ellen, azonban pénzre volt szükségük ahhoz, hogy garantálni tudják a biztonságukat és új helyre költözésüket.

A Clinton korábbi ellenségéből aztán az alkalmazottjává lett David Brock egy általa alapított nonprofit szervezeten keresztül kétszázazer dollárt áldozott ugyanerre az ügyre.

Bloom azt nyilatkozta a NYT-nak, hogy próbálkozásaik végül csődöt mondtak. Az egyik vádló kétmillió dollárt követelt, majd úgy döntött, mégsem akar a nyilvánosság elé lépni – hasonlóan a többi nőhöz. Az ügyvédnő azt állítja, az erre a célra kapott pénz nagy részét visszafizette az adományozóknak, és csak a saját költségeinek fedezésére szolgáló összeget tartotta meg. Hozzátette, a Clinton-kampánnyal “ezzel kapcsolatban semmiről” nem tárgyalt. Kiemelte, hogy kizárólag olyan megbízók ügyét vállalta el, akiknek történeteit meg tudta erősíteni, és tagadta, hogy fizetett volna bárkinek is azért, hogy a nyilvánosság elé lépjen.

“Nem kerül semmibe nyilvánosan meglebegtetni néhány vádat” – mondta a NYT-nak. – “A biztonság és a költözés drága dolgok, és egy ilyen horderejű ügy esetében mindkettőt biztosítani kell egy olyan országban, amely telis-tele van dühvel, gyűlölettel és erőszakkal”.

A NYT azt állítja, Buell és Brock kapcsolatáról Bloommal két, az üggyel kapcsolatos pénzügyi megállapodásokat jól ismerő demokratán keresztül szereztek tudomást, ők pedig azt közölték, hogy Bloom ügyvédi irodája megtartotta a Brock nonprofit szervezetétől kapott összeget, azonban visszatérítette a Buell által fizetett félmillió dollárt.
Brock nem volt hajlandó nyilatkozni a lapnak, a Clinton-kampány pedig kijelentette, nem tudtak semmit Brock és Bloom együttműködéséről. Buell a pénzügyi megállapodásokkal kapcsolatban nem nyilatkozott, azonban elmondta, mennyire zavarja, hogy “Trump megúszta” azokat a következményeket, amelyekbe sok más férfi belebukott.

A The Hill két héttel korábban azt az információt hozta nyilvánosságra, amely szerint Bloom kampánytámogatókkal és pletykalapokkal dolgozott össze az elnökválasztási kampány utolsó hónapjaiban azzal a céllal, hogy kártérítést harcoljon ki Trump állítólagos áldozatainak, önmagának pedig jutalékot a történeteik értékesítéséért.

Egy esetben Bloom állítólag megszervezte, hogy egy támogató fizesse egy vádló nő lakáshitelét, és megpróbált egy – dollárban – hatszámjegyű kifizetést kiharcolni egy másik nő számára. A The Hill riportja szerint az előbbi nő végül nem volt hajlandó a nyilvánosság elé állni, holott 750 ezer dollárt ajánlottak neki ezért. A honlap azt állítja, láttak egy e-mailen keresztül folytatott levelezést egy nő és Bloom között, amelyből arra lehet következtetni, hogy Hillary Clintont támogató politikai akcióbizottságokat (political action committee, PAC) is maguk mellé tudtak állítani.

(SVÁ)