Fotó: shutterstock.com (archív)
Hirdetés

Rishi Sunak a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi tömeglapnak nyilatkozva úgy fogalmazott: az illegális bevándorlás nem igazságos a brit adófizetők szempontjából, de azok szempontjából sem, akik törvényesen érkeznek Nagy-Britanniába.

Az embercsempész hálózatokra utalva hozzátette: az sem helyénvaló, hogy bűnszervezetek akadálytalanul űzhessék „ezt az erkölcstelen kereskedelmet”.

Rishi Sunak kijelentette: elszánta magát annak az ígéretének a teljesítésére, hogy megállítja a kontinens felől csónakokon érkezők beáramlását. A kormányfő hozzátette: akik törvénysértő módon lépik át a brit határt, a jövőben semmiképpen sem maradhatnak Nagy-Britanniában.

Hivatalos becslések szerint tavaly 45 ezren keltek át az európai kontinensről – a legtöbb esetben Franciaországból – gumicsónakokon, embercsempészek szervezte csoportokban az angol partokra, csaknem kétszer annyian, mint 2021-ben.

Az átkelési kísérletek közben történt baleseteknek többtucatnyi halálos áldozatuk volt. A legsúlyosabb ilyen baleset 2021 novemberében történt, amikor hivatalos adatok szerint legalább 27, de nagyobb valószínűséggel 31 ember, köztük öt nő és egy gyermek fulladt a tengerbe, miután csónakjuk az átkelési kísérlet közben elsüllyedt.

Suella Braverman belügyminiszter a tervek szerint kedden terjeszti a londoni alsóház elé azt az új törvénytervezetet, amelynek értelmében menedékkérelem benyújtása céljából sem maradhatnak Nagy-Britanniában azok, akik illegálisan lépik át a brit határt.

A tervezetben várhatóan szerepel egy olyan záradék, amelynek célja annak kizárása, hogy az illegális határátlépők kitoloncolását jogvédő szervezetek emberi jogi indokokkal, bírósági úton megakadályozhassák.

London tavaly áprilisban új migrációs egyezményt kötött Ruanda kormányával. E megállapodás – amely tartalmaz egy 120 millió fontos brit gazdaságfinanszírozási csomagot is a közép-afrikai ország számára – lehetővé teszi, hogy mindazokat, akik illegálisan lépnek brit területre és ezután menedékjogért folyamodnak, a brit hatóságok áttelepíthessék Ruandába.

Az egyezménynek nincs felső számbeli korlátja. London szerint Ruandának megvannak a kapacitásai akár több tízezer ember letelepítésére a következő években.

Emberi jogi szervezetek bírósági úton próbálták elérni az egyezmény semmissé nyilvánítását, azzal érvelve, hogy Ruandában önkényuralmi rezsim van hatalmon, amely nem riad vissza a kínzástól, sőt a gyilkosságtól sem, ha valaki szembefordul vele.

A londoni felsőbíróság azonban decemberben jogszerűnek minősítette a Nagy-Britanniában menedékjogért folyamodó illegális határátlépők áttelepítését Ruandába, kimondva, hogy az áttelepítési program nem sérti az ENSZ menekültügyi egyezményét, sem az emberi jogi törvényeket.

Korábban írtuk