Fotó: MTI/AP

Az ukrán ügyészség szerint diverzánsok robbantották fel a vinnicjai lőszerraktárt; a hatóságok több tízezer embert evakuáltak a lángokban álló raktárépületek környékéről, és légtérzárat rendeltek el szerdán.

A Kijevtől mintegy 240 kilométerre délnyugatra fekvő, Vinnicja megyei Kalinyivka településénél lévő raktárban kedd este történt nagy erejű robbanás, majd az épületek lángra lobbantak, és hatalmas tűz ütött ki.

Két sérültről tájékoztatott az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat.

A katonai ügyészség szándékos bűncselekménynek, diverziónak minősítette az esetet – közölte Olena Hitljanszka, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szóvivője. Jurij Birjukov, az ukrán államfő tanácsadója a Facebookon azt írta, hogy a raktár felrobbantását az elkövetők vélhetően egy drón, azaz pilóta nélküli repülőgép segítségével hajtották végre. Egy őrségben lévő katona ugyanis drónra utaló gyanús zajról tett jelentést néhány másodperccel azelőtt, hogy megkezdődtek a robbanások.

Sajtójelentések szerint robbanások rázták meg a megyeszékhelytől, Vinnicja városától alig húsz kilométerre lévő lőszerraktárt, majd hatalmas tűz ütött ki. A hatvan hektáros területen 188 ezer tonna lőszert tárolnak, köztük Grad, Szmercs és Uragan típusú rakéta-sorozatvetőkhöz valókat.

A katasztrófavédelem elkezdte kitelepíteni a lakosokat a környékről, kora reggelig már több mint 30 ezer embert evakuáltak. Az eddigi jelentések szerint négy lakóházban keletkezett tűz a becsapódó lövedékektől, délelőttig valamennyiben eloltották a lángokat.

A robbanások és a tűz megfékezésén csaknem hétszáz szakember dolgozik. A délelőtti órákban még percenként három újabb robbanásról érkeztek hírek. 

A katonai raktárak fölött 50 kilométeres sugarú körben lezárták a légteret, 47 személyvonat útvonalát megváltoztatták. A környéken lekapcsolták az áramszolgáltatást.

MTI