Pokolgépes merénylet történt hétfő éjjel az észak-angliai Manchester legnagyobb rendezvényközpontjában, a Manchester Arenában. A kedd esti adatok szerint a támadásban, amelyet valószínűleg egy öngyilkos merénylő követett el, 22-en életüket vesztették, 59-en megsérültek. A halálos áldozatok és a sérültek között is sok a gyermek és a tizenéves fiatal.
Képernyőfotó: foxnews.com

A merénylet Ariana Grande amerikai énekesnő teltházas koncertjének végén történt, a 21 ezer férőhelyes Manchester Arena előcsarnokában, a jegypénztárak közelében, éppen akkor, amikor a több ezres tömeg távozóban volt a rendezvényről.

Ez a legsúlyosabb terrorcselekmény Nagy-Britanniában azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 embert megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve.

A legutóbbi súlyos nagy-britanniai terrortámadás március 22-én történt, amikor egy magányos merénylő, Khalid Masood járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni Westminster híd járdáján, majd kocsijából kiszállva, a parlament épületénél késsel megölt egy rendőrt.       

 Annak a támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament fegyveres őrsége helyszínen agyonlőtte.
    

Theresa May brit miniszterelnök szerint a biztonsági szolgálatok tudják, hogy ki követte el a hétfő éjszakai öngyilkos merényletet Manchesterben.

May, aki kedden a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA értekezletén elnökölt, az ülés után tartott Downing Street-i tájékoztatóján kijelentette: a nyomozás jelenlegi szakaszában még nem fedheti fel a merénylő kilétét.

Hozzátette ugyanakkor: a rendőrség és a biztonsági szolgálatok meggyőződése szerint egyetlen merénylőről van szó, de folyik a vizsgálat annak kiderítésére is, hogy az elkövető egyedül, vagy valamely csoport tagjaként cselekedett.

A brit kormányfő közölte: nem fér kétség ahhoz, hogy terrortámadás történt Manchesterben, olyan „hideg számítással” elkövetett merénylet, amelynek elkövetője a brit társadalom legfiatalabb tagjait vette célba.

A koncert közönségében nagyon sok tizenéves, illetve gyermek is volt, és a rendőrség tájékoztatása szerint a sérültek, illetve a halálos áldozatok között is vannak gyerekek. A legfiatalabb azonosított áldozat egy nyolcéves kislány.

Theresa May keddi nyilatkozata szerint a sérülteket nyolc manchesteri kórházban kezelik; közülük soknak az állapota válságos.

A brit kormányfő hangsúlyozta: továbbra is a második legmagasabb terrorkészültségi szint érvényes Nagy-Britanniában, de a belső elhárítás (MI5) kötelékében működő egyesített terrorizmus-elemző központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC), amelynek hatáskörébe tartozik a készültségi szint módosítása a rendelkezésére álló hírszerzési adatok alapján, folyamatosan tanulmányozza a helyzetet.

A manchesteri merénylet nyomán a Scotland Yard megerősítette londoni járőrtevékenységét, és részletesen felülvizsgálja a brit főváros közeljövőbeni rendezvényeinek biztosítási terveit.

A londoni rendőrség kedd esti közleménye szerint emellett emelt létszámú, fegyveres és fegyvertelen rendőrökből álló egységek kezdenek „megnyugtató célú, jól látható” járőrözést London kiemelt körzeteiben és olyan negyedeiben, amelyeket rendszerint tömegek látogatnak.

A Scotland Yard bejelentette azt is, hogy már megkezdte a hétvégi londoni sportesemények rendőri biztosítási terveinek teljes felülvizsgálatát, különös hangsúlyt helyezve a Wembley stadionra, ahol szombaton az angol kupadöntőt játsszák.

Ide az eredetileg tervezettnél több fegyveres rendőrt vezényelnek.

A közlemény szerint mindemellett általánosságban is erősítik a fegyveres rendőri jelenlétet Londonban, annak érdekében, hogy „a brit főváros a merénylőjelöltek számára a lehető legellenségesebb környezetté váljon”.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett kedden a manchesteri robbantás elkövetőjeként. A közösségi portálokon közzétett videofelvétel szerint „a kalifátus egyik katonája képes volt egy robbanószerkezetet elhelyezni, ahol Manchester városában a keresztesek összegyűltek”.

A közlemény szerint a támadás célja „Isten vallásának a megbosszulása, a hitetlenek megfélemlítése és a muszlimok földjén elkövetett támadásaik viszonzása” volt. A közlemény további merényleteket helyezett kilátásba.

A manchesteri rendőrség kedden közölte, hogy őrizetbe vett egy 23 éves férfit az előző éjszakai robbantással összefüggésben. A rendőrség kedd estig erről közelebbi részleteket nem közölt, de bejelentette, hogy több manchesteri negyedben házkutatásokat tartott, egy helyen pedig ellenőrzött robbantást is végrehajtott.

Theresa May és Jeremy Corbyn, az ellenkézi Munkáspárt vezetője bejelentette, hogy a választási kampányt „további rendelkezésig” felfüggesztik. A Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) a Manchesterben történtek után elhalasztotta választási programjának keddre tervezett ismertetését. Nagy-Britanniában június 8-án előrehozott parlamenti választásokat tartanak.

MTI