Hirdetés

– A pápának olyan nagy morális súlya volt a hidegháború alatt, hogy segített lebontani a kommunista blokkot – kezdte a beszélgetést Robert C. Castel. Elmondta, a kubai rakétaválság idején is látható volt, hogy az akkor regnáló XXIII. János pápának meghatározó szerepe volt a két blokk közötti közvetítésben. Szerinte az ortodox egyház pátriárkája, valamint a római pápa olyan hatást tudnának elérni közösen, amelyet talán még a kínai békeközvetítés se tud megvalósítani.

– Az igazi kihívás úgy maradni morális nagyhatalomnak, hogy háborúkat viselünk és békét kötünk, valamint kompromisszumokat kötünk, és igenis bepiszkoljuk a kezünket

– értékelt a biztonságpolitikai szakértő Európa morális nagyhatalmi státuszának lehetőségével kapcsolatban. Szerinte Európának a klasszikus liberális és zsidó-keresztény értékek mentén kellene továbbra is működnie, ha morális nagyhatalomként szeretné magát meghatározni.

– Az európai ideológiát nem a nemzetek csinálják, hanem a globális elitek

– tette hozzá. Robert C. Castel szerint nincs olyan, hogy közös európai stratégia vagy európai geopolitika, e helyett például német, francia vagy balti, lengyel, magyar geopolitikáról kell beszélni.

– Az egyetlen esemény, amely összekovácsolta Európát, a szovjet katonai fenyegetettség volt, ez az összefogás ma már nem lehetséges, mivel annyira különböző problémákkal kell megküzdenie a mediterrán Európának, mint mondjuk Kelet-Európának – vélekedett a szakértő, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugati civilizációban a különböző országoknak teljesen más a valóságérzékelésük, ebben meghatározó szerepet játszanak a geográfiai adottságok.

Tévhit Izraellel kapcsolatban

A szakértő arról is beszélt, hogy a zsidó civilizáció egy külön civilizáció, amely egyszerre nemzet és egyszerre vallás.

– Tévhit Izraellel kapcsolatban, hogy a Nyugat előretolt helyőrsége, valójában egy olyan posztkoloniális állam, mint India vagy Pakisztán

– reflektált arra a biztonságpolitikai szakértő, hogy mennyiben tartozik a nyugati civilizációs körbe Izrael. Robert C. Castel szerint stratégiailag nyugati civilizációs elemeket hordoz magában Izrael, viszont kulturálisan külön zsidó civilizációról lehet beszélni.

Joe Biden izolacionistább politikát folytat, mint Donald Trump

A szakértő elképzelhetőnek tartja, hogy Izrael nem lesz örökké az Egyesült Államok elkötelezett szövetségese, hanem kiegyensúlyozottabb politikát fog folytatni, mint például Szaúd-Arábia.

Úgy érzi, hogy Joe Biden izolacionistább politikát folytat, mint Donald Trump, amelyet leginkább Kína-politikáján lehet megfigyelni, hiszen sokkal szigorúbb és erőteljesebb intézkedések születtek a demokrata politikus elnöksége alatt.

Robert C. Castel szerint Izrael egyre inkább a vallásos jobboldali közösségnek lesz a szövetségese.

– Az Egyesült Államokban az Izrael-lobbi nem a zsidóké, hanem az evangéliumi keresztényeké – mondta Castel, aki szerint a próféciáik teljesüléseként tekintenek Izraelre. Ez Izrael számára jó és rossz is: hasznos, mert erős támogatói vannak, ugyanakkor káros is, mert a politikai jobboldal egyre inkább kisajátítja Izrael ügyét.

Hozzáfűzte: a baloldali progresszívek eltávolodnak Izraeltől, amelynek egyik oka a jobboldali kisajátítás lehet, egy másik pedig az, hogy nyitni próbálnak a muszlim világ felé. Szerinte a rasszizmus is megjelent a mai progresszív amerikai felfogásban a zsidósággal szemben, mivel ők számítanak a „legfehérebb” közösségnek az Egyesült Államokban.

Ukrajna valószínűleg nem nyeri meg ezt a háborút

– A Council on Foreign Relations vezetőinek cikke a Foreign Affairs-ben, az amerikai külpolitikával is foglalkozó lapban azt fogalmazta meg, hogy Ukrajna valószínűleg nem nyeri meg ezt a háborút, és szükség lesz egy kompromisszumos megoldásra – hívta fel a figyelmet a biztonságpolitikai szakértő. Szerinte az Egyesült Államokban is vannak ukránszkeptikusok a politikai spektrum két szélén, a legutóbbi választáson már látható volt, hogy a két nagy párt hogyan szövetkezik a szélsőségek ellen.

– Általában a nagy offenzívák nyáron történnek – mondta el Robert C. Castel a jövőbeli ukrán ellentámadással kapcsolatban, valamint megjegyezte, hogy nem látott olyan nagymértékű téli offenzívát orosz részről, mint az a médiában olvasható volt, így nem is tudja értelmezni a kudarcos orosz támadásról szóló híreket.

Robert C. Castel szerint a légi fölény jelenleg az oroszok oldalán van, az oroszok vannak többségben, valamint az ellentámadás esetén ők lesznek védekező pozícióban, amely sokkal kedvezőbb számukra.

Szerinte az ukránok előnye a hírszerzésben és a hadvezetésben van. Rámutatott, hogy nyugati segítséggel az ukránok be tudják azonosítani azokat a gyenge pontokat, ahol érdemes megtámadni az orosz védelmi vonalakat, azonban egyáltalán nem biztos benne, hogy ezt az ukránok ki is tudják majd ezt használni.

– Ezt a háborút az oroszok megnyerték, ahogy kitört, abban a pillanatban. Az oroszok céljai már teljesültek olyan szempontból, hogy elfoglalták Ukrajna területének egy részét, hogy ellenőrizzék, mi történik azon a területen, amely a NATO és Oroszország között van

– összegezte Robert C. Castel.

Korábban írtuk