Fotó: zorabots.be
Hirdetés

Az oostendei székhelyű Zorabots vállalat első körben 60 darab James robotot bocsát ingyen az intézmények rendelkezésére, és ez a szám akár a több százra is nőhet a következő hetekben.

A komornyikra emlékeztető, 1,2 méter magas masinák képesek navigálni a szobák között és a Facebook Messenger alkalmazás révén biztosítanak videohívásokat az időseknek.

A belga kormány látogatási tilalmat rendelt el az idősotthonokban, hogy több más intézkedéssel, köztük a boltok nyitvatartási idejének korlátozásával és az iskolák bezárásával együtt megakadályozza a koronavírus-járvány továbbterjedését. Belgiumban eddig 1085 fertőzöttet és öt halálesetet regisztráltak.

„Azt mondtuk magunknak, hogy a következő hetekben úgysem adunk el semmit, a robotok itt állnak majd, akkor miért ne használjuk inkább valami jóra a készletünket” – mondta Tommy Deblieck, a Zorabots társ-vezérigazgatója.

Nele Vandewiele, Oostende város vezetőségének tagja szerint a robotok nagy segítséget jelenthetnek azoknak az időseknek, akiknek hiányzik a kapcsolattartás a külvilággal és a családtagjaikkal.